Μεγάλες νίκες για Τραμπ και Κλίντον σε προκριματικές αναμετρήσεις: Τα απόλυτα φαβορί




Ο επικεφαλής στη διεκδίκηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνέτριψε τους δύο αντιπάλους του και στις πέντε χθεσινές προκριματικές αναμετρήσεις, στις πολιτείες Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ρόντ Άιλαντ, Μέριλαντ και Πενσυλβάνια, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται.

Μεγάλες νίκες σημείωσε και η Χίλαρι Κλίντον, κερδίζοντας τις πολιτείες Ντέλαγουερ, Πενσυλβάνια, Κονέκτικατ και Μέριλαντ, με τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς να επικρατεί στο Ρόντ Άιλαντ.

Παρότι η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αναμενόμενη, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά που εξασφάλισε ήταν εντυπωσιακά, που του εξασφαλίζουν όλους τους εκλέκτορες στις 4 από τις πολιτείες και τη μερίδα του λέοντος στο Ντέλαγουερ. Ο αριθμός εκλεκτόρων του έφτασε στους 926, έναντι 543 του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ και 148 του κυβερνήτη Τζον Κάσικ. Οι δύο αντίπαλοι του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στην αναμέτρηση της Ινδιάνας, στις 3 Μαϊου, όπου ο Τεντ Κρουζ έχει καλές πιθανότητες. Υπολείπονται συνολικά 10 προκριματικές αναμετρήσεις.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώτη Κυρία, Χίλαρι Κλίντον, έφτασε τους 2.026 εκλέκτορες (συμπεριλαμβανομένων και των αριστίνδην (υπερεκλέκτορες), έναντι 1.291 του γερουσιαστή από το Βερμόντ. Παρότι ο Ντόναλντ Σάντερς δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τις υπόλοιπες αναμετρήσεις, οι ελπίδες του για κάτι περισσότερο από τα επηρεάσει το πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο, έχουν εξανεμιστεί.

Αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, είναι δυνατόν αν πάρει ποσοστά καλύτερα των δημοσκοπήσεων, η Χίλαρι Κλίντον να εξασφαλίσει τους εκλέκτορες που θα της δώσουν το χρίσμα στις 17 Μαΐου, στις προκριματικές του Όρεγκον και του Κεντάκι, αλλιώς θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Αναλυτικότερα τα χθεσινά αποτελέσματα.
Κονέκτικατ: Τραμπ 60%, Κρουζ 12% και Κάσικ 27%.
Κλίντον 50%, Σάντερς 48%.
Ντέλαγουερ: Τράμπ 61%, Κρουζ 16%, Κάσικ 20%.
Κλίντον 60%, Σάντερς 39%.
Μέριλαντ: Τραμπ 55%, Κρουζ 20%, Κάσικ 23%.
Κλίντον 66%, Σάντερς 30%,
Πενσυλβάνια: Τραμπ 58%, Κρουζ 20%, Κάσικ 23%
Κλίντον 57%, Σάντερς 42%.
Ρόντ Άιλαντ: Τραμπ 65%, Κρουζ 10%, Κάσικ 24%.
Κλίντον 43%, Σάντερς 56%.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτη – Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: