Η Ισλανδία στηρίζει τις προσπάθειες τερματισμού της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο




Την πλήρη στήριξη της Ισλανδίας στις προσπάθειες τερματισμού της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος του ισλανδικού κοινοβουλίου Einar Guðfinnsson, στο πλαίσιο συνάντησής του στην Ισλανδία με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Guðfinnsson.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον κ. Guðfinnsson, κατά την οποία ενημέρωσε τον Ισλανδό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ειδικότερα την ανάγκη απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, όπως και της κατάργησης του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων.

Ο Guðfinnsson αναφέρθηκε στις διαχρονικά φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισλανδίας, που εδράζονται σε κοινές αξίες και αρχές καθώς και σε κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών, ως μικρών νησιωτικών κρατών στα γεωγραφικά άκρα της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή δημιουργεί προοπτικές στενότερων επαφών και συνεργασίας. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να διδαχθεί πολλά από την Ισλανδία σε θέματα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, έχοντας υπόψη την επιτυχή ανάκαμψη της χώρας από τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες τις οποίες βίωσε τα τελευταία χρόνια.

Οι κύριοι Ομήρου και Guðfinnsson, τόνισαν ιδιαίτερα την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, ιδιαίτερα στο πολυμερές επίπεδο και ειδικότερα στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου προχώρησε σε ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα και τις τελευταίες εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες απειλές που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας.

Στόχος μας, παρόλες τις απειλές και προκλήσεις καθώς και την εν γένει αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Ομήρου, είναι η εξεύρεση βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Guðfinnsson, από πλευράς του, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ισλανδίας στις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και ευχήθηκε ταχεία επανένωση της χώρας, συμφωνώντας ταυτόχρονα με τον κ. Ομήρου πως η λύση περνά από την Άγκυρα και εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας να συνεργαστεί ουσιαστικά.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε κοινή συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων του Ισλανδικού Κοινοβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για τις κυριότερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ και των καλών της σχέσεων με τους γείτονές της, λειτουργεί ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς και μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, προσπαθώντας να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο σε μια περιοχή που ταλανίζεται από συγκρούσεις.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν εγκαινιαστεί με την Ελλάδα και το Ισραήλ καθώς και την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Αναφερόμενος ειδικότερα στο προσφυγικό ζήτημα και την ανθρωπιστική κρίση στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως το πρόβλημα θα επιλυθεί, μόνο εάν αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνομιλητών του αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη προκλητική και άτεγκτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τις οποίες η χώρα, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει.

Αναμένεται από τη διεθνή κοινότητα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα και να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, ο κ. Ομήρου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ισλανδίας Olafur Ragnar Grimsson, ο οποίος εξήρε τις διαχρονικά φιλικές σχέσεις Κύπρου – Ισλανδίας, και τις ομοιότητές τους, και τόνισε τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τις δύο χώρες.

Ο Ισλανδός Πρόεδρος επεσήμανε ότι τις τελευταίες δεκαετίες συντελείται μια μεταμόρφωση της Ευρώπης, καθώς ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα πολλά μικρά και μεσαία ανεξάρτητα κράτη στην ήπειρο. Εάν αυτά τα κράτη συνασπισθούν, τόνισε, μπορούν να αποτελέσουν μια υπολογίσιμη δύναμη με μεγάλες δυνατότητες αποτελεσματικής συνεργασίας.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Ισλανδό Πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η λύση του προβλήματος βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας και εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ισλανδίας επαναβεβαίωσε τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισλανδίας και δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της αγαστής τους συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: