Οι φοροφυγάδες πολιτικοί και τα κόμματα που δέχονται …εισφορές από επιχειρηματίες




Του Άθου Κοιρανίδη

Σε πέντε βδομάδες ο κυπριακός λαός θα κληθεί να επιλέξει τα πρόσωπα που θα τον εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπωνκατά την επόμενη πενταετία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τιμιότητα αποτελεί το σημαντικότατο κριτήριο βάσει του οποίου οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους.

Παρόλα αυτά, το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο καταφέρνει να αποτρέπει την δημοσιοποίηση στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι πολιτειακές αρχές τα οποία αποκαλύπτουν ποιοι από τους πολιτικούς εμπλέκονται στις πολλές γνωστές σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς καθώς και στις ακόλουθες σοβαρότατες 3 υποθέσεις φοροδιαφυγής, δηλαδή της παράληψης ανοίγματος φορολογικού φακέλου, της λίστας Λαγκάρντ και των Panama Papers.

Η φοροδιαφυγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν το κράτος μας τις τελευταίες δεκαετίες καθότι τα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν δεν περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις των εμπλεκομένων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της Πνοή Λαού που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα diafania.org αποκαλύπτουν μία συνταρακτική εικόνα. Πρώτον, μόνο 3 από τα 70 μεγαλύτερα γνωστά σκάνδαλα διαφθοράς της τελευταίας 25ετίας έχουν εξιχνιαστεί. Δεύτερον, σχεδόν σε όλα τα μεγάλασκάνδαλα διαφθοράς εμπλέκονται κόμματα και πολιτικοί. Τρίτον, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος στον οποίο ευδοκιμεί η διαφθορά, αφού το 70% των μεγαλύτερων σκανδάλων διαφθοράς αφορά την κυβέρνηση, το δημόσιο, τους ημικρατικούς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη από αυτήν που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο καθότι είναι σχεδόν βέβαιον ότι υπάρχουν μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγραφεί στην έρευνα.

Η Πνοή Λαού απαιτεί επιτακτικά την οφειλόμενη διαφάνεια ώστε ο λαός να γνωρίζει το ποιόν των υποψηφίων που τίθενται ενώπιόν του προς ψήφιση. Ως εκ τούτου, καλεί τις αρχές να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των 13 βουλευτών που δεν είχαν φορολογικό φάκελο μέχρι το 2013, τα ονόματα των πολιτικών που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ καθώς και τους πολιτικούς που παρουσιάζονται στα έγγραφα της Mossack Fonseca γνωστά ως Panama Papers.

Τα σοβαρά ελλείμματα διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων και των πολιτικών αποτελούν κόλαφο για τη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή GRECO τα καυτηριάζει για πολλά χρόνια στις ετήσιες εκθέσεις της αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις αρνούνται να συμμορφωθούν καθότι η συμμόρφωση θα αποκαλύψει τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από ύποπτες πηγές καθώς και τις προκλητικές εκροές σε διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η Πνοή Λαού, πρωτοτυπώντας, έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά, ξεπερνώντας κατά πολύ τις υποδείξεις της επιτροπής GRECO. Έχει δημοσιοποιήσει την περιουσιακή κατάσταση των υποψηφίων και των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της και κάθε μήνα δημοσιοποιεί την λεπτομερή ταμειακή κίνηση της.

Η Πνοή Λαού καλεί όλα τα κόμματα να την ακολουθήσουν. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα τεράστιο άλμα στον αγώνα για πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής στην πατρίδα μας.

  • O Άθως Κοιρανίδης είναι οικονομολόγος, λογιστής, σύμβουλος επιχειρήσεων, πρόεδρος Πνοής Λαού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: