Για στενή συμμαχία ΗΠΑ–Τουρκίας μιλά ο Λευκός Οίκος, σχετικά με συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν




Οι εξελίξεις στη Συρία και η καταπολέμηση των απειλών από την τρομοκρατία στην Τουρκία και την περιοχή, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στενή συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. «Ο αντιπρόεδρος καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την επαρχία Ντιγιαρμπακίρ και προσέφερε τα βαθιά του συλλυπητήρια για τους αθώους πολίτες που τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, τις οικογένειές τους και τον τουρκικό λαό», αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θεωρούν το PΚΚ μία καθορισμένη Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση και οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να βαθύνουν τη συνεργασία στην μάχη εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ.

Ο αντιπρόεδρος κι ο πρόεδρος Ερντογάν επίσης επαναβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να νικηθεί ο ISIL και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, ως μέρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού Εναντίον του ISIL».

Αναφορικά με τη Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη Συρία και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην παρούσα Κατάπαυση των Εχθροπραξιών. Τέλος, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη δέσμευση των ΗΠΑ στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ως Νατοϊκής συμμάχου.

Η ανακοίνωση δεν κάνει οποιαδήποτε μνεία στο κυπριακό και όπως επιβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος που συνοδεύει τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: