Για απρεπή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βρετανίας κατηγορείται ο Πρόεδρος Ομπάμα




Η διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ακόμα προειδοποίηση εναντίον του Brexit.

Οι τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά την παρουσία του στο Λονδίνο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου έχουν εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές που τάσσονται υπέρ της εξόδου.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατηγορήθηκε για «υποκρισία» και απρεπή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βρετανίας όταν είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον πως η χώρα θα βρεθεί «πίσω στην ουρά» ως προς τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, στη συνέντευξή του στο BBC ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε αναφερόμενος στην εμπορική σχέση με μία Βρετανία εκτός ΕΕ: «Θα μπορούσε να πάρει πέντε χρόνια από τώρα, δέκα χρόνια από τώρα μέχρι να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι».

Επανέλαβε επίσης ότι η επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν λιγότερη αν αποποιούταν την ιδιότητα της χώρας-μέλους της ΕΕ.

Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης στο BBC ότι είναι «απολύτως λογικό» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να εκφράσει την άποψή του για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, από το στρατόπεδο υπέρ του Brexit η βουλευτής των Εργατικών Γκιζέλα Στιούαρτ είπε ότι είναι «εντυπωσιακό» οι ΗΠΑ να συνιστούν στη Βρετανία να μείνει μέλος ενός «δυσλειτουργικού οργανισμού».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον ξεκαθάρισε ότι και η διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο θεωρεί πως «η διατλαντική συνεργασία είναι ισχυρότερη όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη».

Στη συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι θα ήταν «λάθος» οποιοδήποτε δυτικό κράτος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, τόνισε τη σημασία αποκατάστασης ενός λειτουργικού κράτους στη Λιβύη, παρότρυνε όλες τις χώρες «να μη σηκώνουν τις γέφυρες» όταν αντιμετωπίζουν κύματα προσφύγων και ότι η επιχείρηση εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους θα περιορίσει τελικά τις περιοχές δράσης του.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Προειδοποιήσεις Ομπάμα για τη συμφωνία εμπορικών συναλλαγών Βρετανίας – ΗΠΑ σε περίπτωση Brexit

Οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να διαρκέσουν από πέντε έως και δέκα χρόνια, στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

“Μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια από σήμερα, δέκα χρόνια από σήμερα πριν κατορθώσουμε στην πραγματικότητα να ολοκληρώσουμε κάτι” δήλωσε ο Ομπάμα σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, η Βρετανία δεν θα τύχει προτιμησιακής μεταχείρισης σε σχέση με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων (TTIP). “Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάτι με τις ΗΠΑ ταχύτερα από ό,τι η ΕΕ”, δήλωσε ο Ομπάμα, σημειώνοντας: “Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία εμπορικών συναλλαγών με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας, την ευρωπαϊκή αγορά”.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στο Λονδίνο και η απόφαση του να απευθύνει θερμή έκκληση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχει εξοργίσει τους υποστηρικτές της εκστρατείας που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει κατ` επανάληψη ότι η Βρετανία θα μπορεί εύκολα να διαπραγματευτεί συμφωνίες και να επιτύχει καλύτερους όρους, όντας εκτός της ΕΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: