Επίθεση Παππά σε ΔΝΤ: Ζητά έξοδο του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα-συζήτηση για χρέος




«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ,χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας» υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διαδικτυακό τόπο News247.

«Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους καθίσταται σημαντικό, διότι απώτερος στόχος είναι η ανασύνταξη και ανάταξη της οικονομίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μέσο για να ανατάξουμε την οικονομία, όχι δικαιολογία για να την καταστρέψουμε με συνταγή ΔΝΤ» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και προσθέτει: «αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς μέτρα που ακυρώνουν τις όποιες δυνατότητες της οικονομίας έχουν διαφανεί αυτή τη στιγμή και μετά, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το θέμα του χρέους και να δώσουμε μία οριστική λύση».

Ο κ. Παππάς σημειώνει στο σημείο αυτό, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, όχι επειδή το λέει η κυβέρνηση, αλλά επειδή έτσι ορίζει η συμφωνία και συνεπώς «εάν το ΔΝΤ επιθυμεί να αλλάξει η συμφωνία ή παράμετροι της συμφωνίας, θα πρέπει να πείσει και το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και τα κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα κληθούν την καινούρια συμφωνία να την επικυρώσουν».

Ο κ. Παππάς δηλώνει, επίσης, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε η διαχείριση της οικονομικής κρίσης να καταστεί ευρωπαϊκή υπόθεση, ενώ στο ερώτημα αν θα πρέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τον δικό του ρόλο στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει: «θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM. Ο ESM είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δεν συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να αναλάβει και τις τελικές του αποφάσεις».

«Η Γερμανία έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι κομμάτι του προγράμματος. Δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά μπορεί να βρεθεί λύση και κυρίως ξέρετε ποιο είναι το κρίσιμο; Το κρίσιμο είναι αυτό που είχε πει και ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και υπογραμμίζει ότι το πρόσφατο παρελθόν πρέπει να διδάξει ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Όταν δηλαδή το ΔΝΤ έρχεται κάθε έναν, ενάμιση χρόνο, δύο και ζητάει συγγνώμη επειδή είχε υπολογίσει λάθος πολλαπλασιαστές, δε νομίζω ότι θα πρέπει αυτή η συζήτηση να διαρκέσει πάρα πολύ, επειδή ακριβώς το ΔΝΤ αρνείται να παραδεχθεί ότι για άλλη μία φορά έπεσε έξω για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει ο κ. Παππάς και επισημαίνει: «τον Οκτώβρη, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία. Και η ύφεση είναι στο 0,2%. Και αυτή τη στιγμή το Ταμείο επιμένει ότι έχουμε έλλειμμα πρωτογενές για τον προϋπολογισμό στο 0,6% ενώ είμαστε σε πλεόνασμα 0,2%. Δεν μπορεί δηλαδή να υποστηριχθεί η άποψη ότι η χώρα η οποία βγήκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά».

Ερωτηθείς δε για την απαίτηση του ΔΝΤ να επιβληθεί αύξηση στο ΦΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας απαντά: «Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή από τη συμφωνία, αύξηση του ΦΠΑ και επίσης θα σας έλεγα ότι και τα οικονομικά αποτελέσματα Γενάρη- Φλεβάρη του 2016 είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αν πηγαίναμε διαρκώς τα νούμερα σε σχέση με το τι εκτιμά το ΔΝΤ, με βάζετε στον πειρασμό να σας πω ότι σπανίως έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: