Επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών: Συμφωνία βλέπει η κυβέρνηση




Ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών, μετά την επιστροφή τόσο των τεχνικών κλιμακίων όσο και των επικεφαλής του κουαρτέτου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ. Αυτό, ωστόσο, φαίνεται να είναι δύσκολο, μετά τον νέο πακέτο προληπτικών μέτρων ύψους 3 δισ. που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές.

Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, θα περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Ενδεχομένως να συμπεριληφθούν, ακόμη, περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, με τις επιλογές να είναι οι εξής: ή 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, ακόμη, το “πάγωμα” των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προς αδιέξοδο;

Αν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει άμεσα, πάντως, η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου. Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Παππούς στο Mega, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε “διακεκαυμένη ζώνη”, καθώς όσο ξεπερνιέται το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου τόσο θα στενεύουν τα περιθώρια των αντοχών των κρατικών ταμείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Μάιο τα ταμεία θα είναι άδεια. Σημειώνεται ότι κάθε μήνα χρειάζονται 2,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.

Πάντως, ούτε τον Απρίλιο ούτε τον Μάιο υπάρχουν σημαντικές πληρωμές στους δανειστές, ενώ τον Ιούλιο πρέπει να καταβληθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δημοσιοποίησε την ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής, στην οποία δεν γίνεται καμία νύξη για ενδεχόμενη συμφωνία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα οι πηγές επικεντρώνουν την κριτική τους στις θέσεις του ΔΝΤ στα εξής σημεία:

-Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

-Τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν

-Η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας

-Τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Στο κλίμα αυτό, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Την θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο τα περιθώρια χρόνου είναι στενά αφού την Πέμπτη θα διακόψουν και πάλι για να πάνε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου​ στο Άμστερνταμ. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξουν σε αποφάσεις ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς τελειώνουν χρόνος και χρήματα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, MEGA, ΕΘΝΟΣ, Πρώτο Θέμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: