“Πρεμιέρα” με τη Ντέλια: Δεν έγιναν αποδεκτά τα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. από κυβέρνηση




Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες των εκπροσώπων των δανειστών και των αρμοδίων υπουργών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η χθεσινή συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία της επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελσκουλέσκου, η οποία θα παραστεί στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες συζητήσεις, χωρίς να μπορεί να ειπωθεί με ακρίβεια η έκβασή τους.

Βλέποντας τον κίνδυνο να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε πολιτική συζήτηση με την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία περιορίστηκε σε ευχολόγια. Μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν αμφιβολίες ότι η αξιολόγηση θα τελειώσει πριν το Πάσχα, ενώ πηγές της αντιπολίτευσης -με βάση την εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού- πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cnn.gr, ο κ. Τσίπρας στην συνομιλία του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο επέμεινε στα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία που αποτυπώνονται και στην υπό δημοσιοποίηση έκθεση της Eurostat για το 2014 και το 2015. Ως προς την αντίδραση της, η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό: «καταλαβαίνω όσα μού λές και θα δούμε τα θέματα».

Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί (μέχρι της στιγμής) τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ, επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση χθες αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του οποίου αναμένεται να ενσωματωθεί από σήμερα στις διαπραγματεύσεις.

Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 10:00 π.μ. η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

Μειώσεις έως και 30% στις μελλοντικές συντάξεις των υψηλόμισθων

Αντιστρόφως ανάλογες των εισφορών τους θα είναι οι συντάξεις των υψηλόμισθων με πολλά χρόνια υπηρεσίας σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό.

Όσοι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν υψηλό συντάξιμο μισθό και περισσότερα χρόνια ασφάλισης αναμένεται να δουν μειώσεις έως και 30% στις μελλοντικές τους συντάξεις, αφού μειώθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης. Στους χαμένους συμπεριλαμβάνονται όσοι αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, επειδή ο υπολογισμός της σύνταξής τους θα γίνει με βάση το μέσο μηνιαίο μισθό που προκύπτει από το 2002 και μετά.

Σύμφωνα με το Mega, αυτό σημαίνει ότι θα έχει σίγουρα μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού οι μισθοί από το 2000 και έπειτα δέχτηκαν τρομερές μειώσεις. Αντί της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ πλέον θα δίνεται μία εθνική των 384 ευρώ, αλλά για όσους έχουν από 20 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Έτσι, όσοι φεύγουν με 19 έτη θα παίρνουν 376, στα 18 χρόνια 368, στα 17 χρόνια 361 ευρώ, στα 16 χρόνια 353 ευρώ, ενώ με 15ετία θα λαμβάνουν 345 ευρώ.

Οι συντάξεις ανα αναπηρίας θα λαμβάνονται πλέον μόνο από όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% θα παίρνουν το 75%, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% θα χορηγείται το 50%.

Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ θα δουν και εκείνοι τα έσοδά τους να μειώνονται. Θιγμένοι του νέου ασφαλιστικού όμως, είναι και όσοι λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα, καθότι εφεξής θα δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια και οι επιζώντες σύζυγοι που παίρνουν συντάξεις χηρείας, αφού μέχρι πρότινος δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια, ενώ τώρα τίθεται το 55ο έτος του δικαιούχου

Τσίπρας προς Μέρκελ: Να συνυπολογιστούν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης:
http://mignatiou.com/2016/04/tilefoniki-epikinonia-tsipra-merkel-gia-axiologisi-thetikos-o-ntaiselmploum/

http://mignatiou.com/2016/04/se-diavoulefsi-forologiko-asfalistiko-miosi-aforologitou-afxisi-isforon/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: