Ακύρωσε την απόφαση σου: Απίστευτο άδειασμα των Αμερικανών στον πρόεδρο των Σκοπίων




Την σοβαρή ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε η απόφαση του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ να αμνηστεύσει τους εμπλεκόμενους σε έρευνα για σκάνδαλα υποκλοπών και κακοδιοίκησης.

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος άδειασε στην κυριολεξία τον Σκοπιανό Πρόεδρο. Αν προχωρήσει αυτή η απόφαση, τονίζεται, θα προστατευθούν διεφθαρμένοι αξιωματούχοι ενώ προκαλείται και το περί δικαίου αίσθημα του λαού της χώρας.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η απόφαση “θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το κράτος δικαίου στη χώρα και την αξιοπιστία του των δικαστικών θεσμών και την αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, όσον αφορά την προσήλωσή της στους θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.”.

Ως φίλη χώρα των Σκοπίων, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Αμερική καλεί τον πρόεδρο Ιβανόφ να αναθεωρήσει την απόφασή του και να επιτρέψει στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα, που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας του Przino, να ερευνήσει τις σοβαρές κατηγορίες για σφάλματα της σκοπιανής κυβέρνησης και να επιτρέψει στα δικαστήρια να κάνουν τη δουλειά τους.

Επίσης, αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να συνεχίζουν να εργάζονται για τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με άξονα την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών και να επαναφέρουν τη χώρα στον δρόμο της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης μέσω αξιόπιστων εκλογών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: