Απειλή με ένταση για φυσικό πλούτο ο κατοχικός ηγέτης: Ξεσκονίζουν εκατέρωθεν θέσεις…




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μακρά ήταν η χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο.

Η μακρά συζήτηση επικεντρώθηκε στη διευκρίνιση σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από διαφορετικές ερμηνείες. Περαιτέρω, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, οι δυο διαπραγματευτές επιχειρούν να επιφέρουν οριζόντια συνοχή. Δηλαδή,  να μην εντοπίζονται αντιφατικές θέσεις στα έγγραφα. Κοντολογίς, να καταγράφονται σε έγγραφα θέσεις που συγκρούονται με κάποιες που βρίσκονται σε άλλα έγγραφα. Αυτό χρειάζεται συνεχής επιβεβαίωση θέσεων. Η συζήτηση θα συνεχισθεί και σήμερα ενόψει της επικείμενης συνάντησης που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες,  θα αξιοποιήσει την παρουσία του για σειρά επαφών με διάφορους παράγοντες στο νησί.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επανήλθε στο θέμα των υδρογονανθράκων και επανέλαβε τη θέση του ότι ένα μέρος του φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση της συμφωνίας. Ο Ακιντζί που μιλούσε στο Associated Press, ανέφερε πως το φυσικό αέριο μπορεί να δώσει ώθηση σε μια ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία, και να ενισχύσει την ειρήνη σε μια ταραχώδη περιοχή. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφέρει πως «οι μονομερείς γεωτρήσεις από τους Ελληνοκυπρίους μπορεί να προκαλέσουν ένταση». Στη συνέντευξή του, ο κατοχικός ηγέτης υπέδειξε τα εξής σε σχέση με το φυσικό αέριο:

Πρώτο, ο φυσικός πλούτος θα αποτελέσει μια πηγή εσόδων, εάν υπάρξει «νουνεχής προετοιμασία και διαχείριση κατά ένα τρόπο που να μην πυροδοτηθεί περισσότερη ένταση στην περιοχή».

Δεύτερο, έσπευσε να επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση για την απόφασή της να προκηρύξει τρίτον γύρο αδειοδότησης προσθέτοντας πως υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των πλευρών ότι «δεν επείγουν οι γεωτρήσεις».

Τρίτο, προειδοποίησε πως ενώ αρχικά θεωρούσε πως δεν θα προκαλούσε το θέμα των υδρογονανθράκων πρόβλημα στις συνομιλίες τώρα εκτιμά πως αυτός ο κίνδυνος υφίσταται.

Τέταρτο, συντηρεί τη μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Είπε πως βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, το κυπριακό και το ισραηλινό αέριο μπορεί να διοχετεύεται στην τουρκική αγορά και στις ευρωπαϊκές αγορές, μέσω ενός αγωγού. Με ρητορική που παραπέμπει στα όσα Ερντογάν και Νταβούτογλου επαναλαμβάνουν συχνά, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως ο αγωνός αυτός «δεν θα αποτελεί μόνο έναν ενεργειακό διάδρομο, αλλά και ένα διάδρομο ειρήνης».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

Για την ουσία του Κυπριακού, ο Ακιντζί είπε πως οι Τ/Κ πρέπει να παραμείνουν πλειοψηφία στο βόρειο μέρος του νησιού, το οποίο να διοικούν στο πλαίσιο μιας διζωνικής ομοσπονδίας. Ανέφερε πως οι διάφορες “θεραπείες” που θα δοθούν, όπως η ανταλλαγή περιουσιών, θα διασφαλίσουν πως τα δικαιώματα στην περιουσία γίνονται σεβαστά.

Είπε πως η χρηματική αποζημίωση θα είναι μάλλον η προτιμητέα επιλογή ώστε να διασφαλιστεί πως οι Τουρκοκύπριοι θα κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας στο βορρά  και θα διατηρήσουν την αριθμητική πλειοψηφία εκεί. “Δεν προβλέπω μια κατάσταση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να μην καταστούν πλειοψηφία στη δική τους περιοχή, την οποία θα κυβερνούν”, σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στην εκ περιτροπής Προεδρίας σε μια ομόσπονδη Κύπρο, μεταξύ των δυο κοινοτήτων, καθώς και σε εμπλοκή της Τουρκίας σε οποιαδήποτε διευθέτηση, προκειμένου να εγγυάται την ασφάλεια.

Να μην φύγει ο στρατός κατοχής – Παρέμβαση μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας – Δεν έχει μειωθεί ο Αττίλας λέγει η Λευκωσία

ΤΗΝ τουρκική κυβέρνηση επικρίνει η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Σοζτζού» για την απόσυρση στρατού από τα κατεχόμενα με σκοπό να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στην Τουρκία. Η εφημερίδα γράφει ότι αποσύρθηκε ένα τάγμα από τα κατεχόμενα και διερωτάται ποιος θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους αν δεχθούν επίθεση από ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο άρθρο γνώμης το οποίο υπογράφει ο Σαϊγκί Οζτούρκ αναφέρεται ότι έχει σταλεί ένα τάγμα από τα κατεχόμενα στην Τουρκία στο πλαίσιο της προσπάθειας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας. “Σα να μην υπάρχει Υπουργείο Εσωτερικών στην Τουρκία, οι ενέργειας κατά της τρομοκρατίας έχουν περάσει στον στρατό”, αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι μίλησε με αξιωματούχους του στρατού και του είπαν πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν είναι στην αρμοδιότητα του στρατού αλλά του υπουργείου εσωτερικών.

Σε σχέση με την απόσυρση μέρους της στρατιωτικής παρουσίας από τα κατεχόμενα, ο Σαϊγκί Οζτούρκ αναφέρει ότι γίνεται ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. “Και οι Ε/Κ έχουν δύο μεραρχίες πεζικού, δύο ταξιαρχίες πεζικού και δύο μεραρχίες υποστήριξης. Οι Ε/Κ διαθέτουν επίσης 11 επιθετικά ελικόπτερα. Η Τουρκία δεν έχει αεροπορική βάση στην `ΤΔΒΚ`, ενώ από το 1998 υπάρχει ελληνική αεροπορική βάση στην Πάφο. Αποσύραμε το τάγμα από την `ΤΔΒΚ` αλλά αν δεχθούμε επίθεση από ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις ποιος μας εγγυάται την ασφάλεια;”, διερωτάται ο αρθρογράφος.  Προσθέτει ακόμη: “Αν συγκρίνουμε τις δυνάμεις στα ελληνικά νησιά διαπιστώνουμε την οπλική και αεροπορική υπεροχή των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων”. Ο αρθρογράφος καταλήγει ότι θα έχουν ενδιαφέρον σχετικές δηλώσεις του αρχηγού του στρατού Χουλουσί Ακάρ για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ρεπορτάζ  για μείωση των κατοχικών στρατευμάτων είχε πρόσφατα δημοσιεύσει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα». Τις πληροφορίες διέψευσε η κυπριακή κυβέρνηση. Το χθεσινό δημοσίευμα θέσαμε υπόψη της κυβέρνησης και χθες και η απάντηση ήταν πως δεν επιβεβαιώνεται.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: