Άνθρακες ο θησαυρός: Οι μετανάστες δεν πάνε στην Τουρκία, όλοι ζητούν άσυλο σε Ελλάδα




Στον αέρα βρίσκεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στη γειτονική χώρα, ένα μόλις 24ωρο αφότου τέθηκε σε εφαρμογή.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Στη Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, δήλωση «βούλησης παροχής ασύλου» έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στον δημοτικό καταυλισμό της πόλης- ανάλογη δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600, αναφέρει η Ημερησία.

Η ανακοίνωση της προοπτικής επανεισδοχής προκάλεσε «τσουνάμι» τέτοιων δηλώσεων παροχής ασύλου, που ακύρωσαν τις 12 προγραμματισμένες επανεισδοχές 1.000 συνολικά μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 με Τετάρτη 6 Απριλίου. Τελικά έγινε η επανεισδοχή μόνο 136 ατόμων από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η επόμενη επανεισδοχή. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι τουλάχιστον 600 δηλώσεις πρόθεσης υποβλήθηκαν μόνο την Κυριακή στο hot spot της Λέσβου και 150 στη Χίο.

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό στη Χίο όπου περίπου 100 μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν στην Τουρκία…. εξαφανίστηκαν! Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι οι μετανάστες είχαν υποβάλει αιτήσεις ασύλου, το αποτέλεσμα όμως ήταν να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Δικελί της Τουρκίας.

Οι υποβληθείσες δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου εξετάζονται από υπηρεσίες ασύλου που βρίσκονται μέσα στα hot spots. Η στελέχωση τους από τις ελληνικές αρχές δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί, ενώ η ευρωπαϊκή ενίσχυση, αποτελούμενη από περίπου 30 εμπειρογνώμονες, με καθυστέρηση αναμένεται να φθάσει αύριο Τετάρτη, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να λειτουργεί από την Παρασκευή.

Η ραγδαία αύξηση των δηλώσεων βούλησης παροχής ασύλου από τους μετανάστες που βρίσκονται υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου και της Χίου προβληματίζει διωκτικές αλλά και πολιτικές αρχές.

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η διαδικασία των επανεισδοχών, αφού με την υποβολή της δήλωσης η διαδικασία «παγώνει». Όσοι υπέβαλαν την αίτηση παραμένουν στα hot spots, με αποτέλεσμα την αύξηση των υπό περιορισμό κρατουμένων σε αυτά, αλλά και κατ’ επέκταση τη δυσχερή θέση όσων πραγματικά έχουν την ανάγκη ασύλου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται, έστω και μειωμένες, οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο άλλα 225 άτομα πέρασαν το Αιγαίο, ενώ το προηγούμενο 24ωρο είχαν μπει στη χώρα αλλά 514 άτομα.
Συνολικά πάντως 202 μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο χθες Δευτέρα. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.

Επίσης, η Τουρκία θα δεχθεί 200 μετανάστες από τα ελληνικά νησιά την Τετάρτη, όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: