Αναστασιάδης: “Σκηνοθετημένη η συνάντηση Κάμερον-Ακιντζί”-Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης




Για τις εισφορές στα πολιτικά κόμματα από επιχειρηματίες και το παράδειγμα της εταιρείας focus, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου για τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του την Δευτέρα το βράδυ, σημειώνοντας ότι δεν φοβάται να κάνει αυτοκριτική για λάθη και παθογένειες του παρελθόντος.

Ο Πρόεδρος σημείωσε τις αδυναμίες του κράτους στο παρελθόν να οργανώσει εκλογές στο εξωτερικό, ώστε να δικαιούνται δηλαδή οι ψηφοφόροι της Κύπρου που προσωρινά διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν. Όπως είπε τα κόμματα όλων των υποψηφίων έπρεπε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά ψηφοφόρων από την Ελλάδα προς την Κύπρο και δεν υπήρχε η οποιαδήποτε απαγορευτική διάταξη.

«Όντως οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές είτε και λόγω της φαινομενικής οικονομικής ευμάρειας που υπήρχε είτε και του μόνου τρόπου άντλησης πόρων από τα κόμματα, ήταν οι εισφορές των πολλών και διαφόρων. Εξ` ου ναι και που πολλές φορές γίναμε μάρτυρες περιπτώσεων διαφθοράς. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Για αυτό και οι νέες νομοθεσίες που θεσπίστηκαν που απαγορεύουν πλέον τις εισφορές πέραν ενός ποσού, που επιβάλλουν τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων ανατρέπουν ή τουλάχιστον παραμερίζουν πλέον μεθόδους και τακτικές του παρελθόντος», ανέφερε.

Διερωτήθηκε ωστόσο ποιός εκ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, προ της ισχύος του νόμου, δεν έφερνε φοιτητές από το εξωτερικό; Όπως είπε κανείς δεν τα έδινε από την τσέπη του, αλλά από τις εισφορές των διαφόρων που είχαν πλεόνασμα και διέθεταν σε όλα τα κόμματα;

«Η υπόθεση της focus: το έχω πει από την πρώτη μέρα. Είχα συστήσει – δεν ήμουν υποψήφιος αλλά ήμουν όμως Πρόεδρος του κόμματος και υποστήριζα την υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη. Σύστησα μια ομάδα εφοπλιστών φίλων οι οποίοι μάζεψαν κάποια χρήματα για να πληρωθεί κατευθείαν προς το ταξιδιωτικό γραφείο όπως και έγινε και ήταν μόνο 50 χιλιάδες για τρέχοντα έξοδα. Ήρθαν μέσω της focus. Ποιος ήξερε το 2008 ποια ήταν η focus;», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Υπενθύμισε ότι το 2011, ο κ. Βγενόπουλος απειλούσε να μεταφέρει την έδρα της Λαϊκής στην Αθήνα και δεν έμεινε λυτός και δεμένος που δεν τον εκλιπαρούσε μήπως διανοηθεί. Διερωτήθηκε, ποιός γνώριζε το 2008 ότι θα εξελίσσετο όπως εξελίχθη η υπόθεση σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο και τελικά στην κατάρρευση της Λαϊκής.

«Επομένως, ξέρετε – και δικαίως μου το αναφέρετε – δεν φοβούμαι να κάνω αυτοκριτική για λάθη, παθογένειες του παρελθόντος. Αλλά η ουσία παραμένει μια: είμαστε ή όχι αποφασισμένοι να αλλάξουμε αυτό το, αν θέλετε, παρελθόν με τις όσες παθογένειες;. Είμαστε. Και νομίζω όλοι πλέον αντιλαμβάνονται και συνειδητοποιούν ότι αν είναι να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα άρνησης και απαξίωσης είναι να συμπεριφερθούμε μέσα σε πλαίσια και κανόνες που, δυστυχώς, στο παρελθόν κανένας μα κανένας δεν τηρούσε», ανέφερε.

Σκηνοθετημένη η συνάντηση Ακιντζί-Κάμερον στο Νταβός

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε ο Μουσταφά Ακιντζί με τον Βρετανό Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο Νταβός, ο Πρόεδρος είπε στο Νταβός ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε όντως με τον Ντέιβιντ Κάμερον στους διαδρόμους.

Όπως είπε ήταν μια συνάντηση ελαχίστων λεπτών σε έναν των διαδρόμων και φωτογραφήθηκε και όπως είπε, η φωτογραφία, καταδεικνύει ότι ήταν μια συνάντηση που σκηνοθετήθηκε από πλευράς όσων τη σκηνοθέτησαν για να φαίνεται ότι αυτό έγινε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην Ισλαμική διάσκεψη, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί συμμετείχε υπό το καθεστώς του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και όχι οποιουδήποτε κράτους.

Όπως είπε στην Ισλαμική διάσκεψη το ψήφισμα αναφέρεται σε συνιστών τουρκοκυπριακό κρατίδιο πλέον, δηλαδή κομμάτι της υπό μετεξέλιξη Κυπριακής Δημοκρατίας εάν και εφόσον βρεθεί λύση.

«Εκείνο που θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι είχαμε βεβαίως επαφή με τον Πρόεδρο Σίσι και άλλους ηγέτες του αραβικού κόσμου προ της Ισλαμικής Διάσκεψης και έχω την εντύπωση ότι η στήριξη που είχαμε ήταν σημαντική στο να αποτραπεί το οποιοδήποτε ψήφισμα θα ήταν, όπως ήταν στο παρελθόν, επιβλαβές ή ενδεχόμενα να δημιουργούσε άλλες εικόνες», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το νέο καθεστώς στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι είναι γνωστές οι θέσεις του στο Κυπριακό.

«Εκείνος όμως που είναι ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι ο κ. Ακιντζί. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επηρεάσουν την πολιτική ή τα δεδομένα όπως σήμερα καταγράφονται για να μην υπάρξει κρίση στις συνομιλίες», ανέφερε.

Διαβούλευση για Υφυπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού μετά τις εκλογές

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στη δημιουργία Υφυπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Πρόεδρος είπε ότι όσον αφορά το Υφυπουργείο Ανάπτυξης ήταν και μια πρόταση που προήλθε από το ΑΚΕΛ, μεταξύ των οικονομικών προτάσεων που υπεβλήθησαν προ εξαμήνου ή τόσο και ίσως περισσότερο.

«Επομένως πιστεύω ότι μέσα από τη διαβούλευση, και χρειάζεται η διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μπορεί. Είναι δύο Υφυπουργεία τα οποία θεωρώ απαραίτητα, προκειμένου από τη μια να αποσυμφορηθεί ο φόρτος σε ορισμένα των Υπουργείων, αλλά το πιο σημαντικό, ιδιαίτερα της Ανάπτυξης για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αναπτυξιακή στρατηγική και τέτοιες Υπηρεσίες που να ενθαρρύνουν και να προάγουν την επένδυση μέσα και από την πάταξη της γραφειοκρατίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές οπωσδήποτε θα υπάρξει η διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις «και θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι κάτι που θα προικίσει τη σημερινή Κυβέρνηση αλλά κάτι που απαιτεί το κράτος για καλύτερη λειτουργία, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια συνεννόηση».

Ερωτηθείς για την μεταρρύθμιση και το εκσυγχρονισμό στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και κατά πόσο το θέμα έχει παραλύσει, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει γίνει συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, άρχισε η συζήτηση, αλλά για ένα εκ των νομοσχεδίων λόγω και των εκλογών ενδεχόμενα υπήρξε μια αποφυγή να συζητηθεί σε έκταση, όπως είναι πχ οι όροι του μισθολογίου στη Δημόσια Υπηρεσία που αντί της ΑΤΑ., που πλέον θα είναι συνδεδεμένοι με την παραγωγικότητα.

Εκείνο που δεν πέρασε στη Βουλή, ανέφερε, και που οδήγησε στο να μην περάσουν και τα υπόλοιπα διότι θέλανε περαιτέρω συζήτηση ήταν ένα από αυτά που αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ερωτηθείς για το θέμα του εθνικού αερομεταφορέα και για δηλώσεις εκ μέρους της εταιρείας Cobalt ότι είναι εθνικός αερομεταφορέας της Κύπρου, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι όποιος αυτοχρήζεται ότι δήθεν είναι ο εθνικός αερομεταφορέας δεν σημαίνει ότι και είναι.

«Επομένως, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι αυτή η εταιρεία είναι και κυπριακών συμφερόντων, έχει εγγραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για αυτό και είναι κυπριακή, υπάρχουν όμως και ξένες συμμετοχές, ξένοι μέτοχοι. Επομένως θα περιοριστώ στο χαρακτηρισμό που απέδωσαν οι ίδιοι θέλοντας να δώσουν έμφαση στο ότι πρόκειται για μια κυπριακή εταιρεία», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχουν αγοράσει το λογότυπο των Κυπριακών Αερογραμμών, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον και υπήρξε ο διαγωνισμός ενώ αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο.

Πολιτισμός: Ανάγκη περισσότερης επικέντρωσης στους δημιουργούς

Ερωτηθείς για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του τομέα του πολιτισμού, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δικαίως ακούει την κριτική για το θέμα.

« Όμως όπως έχω αναφέρει προσπαθούμε να δούμε μέσα από μια επαναχάραξη της πολιτιστικής μας πολιτικής πώς είναι δυνατόν να ενισχυθούν οι άνθρωποι των τεχνών, αντί μέσα από το ΘΟΚ. Γίνονται σκέψεις να δούμε πώς θα ήταν άλλως πως δυνατόν έτσι, ώστε να υπάρχει κάποιο Συμβούλιο στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για να μπορέσουμε να δούμε πέραν από το εάν είναι Μουσείο ή το Θέατρο της Λευκωσίας ή η αναστήλωση ή η ανακαίνιση του Παγκυπρίου. Γυμνασίου ή η ενίσχυση της πολιτιστικής πρωτεύουσας που θα είναι η Πάφος του χρόνου ή ανάλογα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ξεχωριστά πώς μπορούν να ενισχύσουν τους ανθρώπους των τεχνών και είναι ήδη σε αυτό το στάδιο μελέτης και επαναχάραξης της πολιτικής. Σημείωσε ότι κάπου χρειάζεται περισσότερη επικέντρωση στους δημιουργούς.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ως αποτυχία για την Κυβέρνηση τη μέχρι σήμερα μηδενική απορρόφηση κονδυλίων από το πακέτο Γιούνκερ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση το Ταμείο και ότι κατά την εδώ παρουσία του Διοικητού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναπτύξεως, συζητήθηκαν και έχουν γίνει μάλιστα πρόσφατα και σεμινάρια για διαφώτιση των διαφόρων επιχειρηματιών στους τομείς που μπορεί να αποταθούν με συγκροτημένα βεβαίως σχέδια και προτάσεις, προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης από το Ταμείο Γιούνκερ.

Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους τα Σαββατοκύριακα, ανέφερε ότι υπάρχει από στατιστικές η ένδειξη αύξησης κατά επτά χιλιάδων εργοδότησης.

«Μπορεί να είναι μερική η εργοδότηση, αλλά είναι ένα επιπρόσθετο αν θέλετε εισόδημα για το σπίτι. Δεν σημαίνει ότι εκείνοι που εργάζονται τα σαββατοκύριακα είναι εκείνοι που εργάζονται τις υπόλοιπες των ημερών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η ενδεχόμενη εργασία την έκτη μέτρα να σου αποδίδει υπερωριακά ή άλλα ωφελήματα και επιδόματα και σημείωσε την αύξηση των αυστηρών ελέγχων τήρησης των όρων προστασίας και ανέφερε ότι κατά τον περυσινό χρόνο έγιναν 24 χιλιάδες επιθεωρήσεις σε υποστατικά για τη διαπίστωση της τήρησης των ορών λειτουργίας, των συνθηκών εργασίας, των όρων εργασίας κ.ο.κ.

Στο σημείο αυτό η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η πενθήμερη εργασία δεν υπήρχε προηγουμένως και είναι με νέα νομοσχέδια που έχει ψηφιστεί σε Νόμους η πενθήμερη εργασία τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Όπως είπε, πάντοτε υπήρχαν εστιατόρια, κέντρα αναψυχής που πάρα πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται σαββατοκύριακο και δεν είχαν προστασία ως προς την πενθήμερη.

Ερωτηθείς αν σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης υπάρχει κάτι για το οποίο να ντρέπεται και να ζητήσει την εξιλέωση του από τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι διέπραξε λάθη βεβαίως, αλλά κάτι που να ντρέπεται όχι.

«Μόνο όσοι δεν πράττουν τίποτε δεν διαπράττουν και σφάλματα. Και οφείλω να πω ότι βεβαίως και διέπραξα λάθη, το θέμα είναι να διορθώνεσαι ή τα λάθη σου να μην είναι τέτοια που να ζημίωσαν το δημόσιο ή γενικότερα το λαό», ανέφερε.

Όσον αφορά τη διερεύνηση των σκανδάλων και την επάνοδο της εμπιστοσύνης των πολιτών, εξέφρασε την άποψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται επανέρχεται σταδιακά οι εμπιστοσύνη, και όπως ανέφερε οι δέκα καταγγελίες το 2014 αυξήθηκαν σε 27 καταγγελίες το 2015 και το 2016 συνεχίζουν να υπάρχουν αποκαλύψεις, καταγγελίες κ.ο.κ.

«Η ουσία παραμένει μια: μηδενική ανοχή ή δημιουργία της εικόνας ότι μπορεί να εμπλακεί κάποιος σε αδικήματα διαφθοράς και να τύχει χάριτος ή οποιασδήποτε εύνοιας έτσι ώστε να απαλλαγεί. Νομίζω ότι δεν υπήρξε προηγούμενη Κυβέρνηση σε αυτά τα 65 χρόνια που να είδαν τόσοι επώνυμοι την πόρτα του ποινικού δικαστηρίου», ανέφερε.

Σχέσεις με Βρετανία

Ερωτηθείς κατά πόσο θα έπρεπε να βελτιωθεί το Μνημόνιο Συναντίληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανική Κυβέρνηση, ώστε να συμπεριλάβει και τις απειλές της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι οι σχέσεις βελτιώνονται εμβαθύνονται και ήσαν πάντα όσον αφορά όλα τα άλλα εκτός από το Κυπριακό άριστες και επί προηγούμενων Κυβερνήσεων. Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρεί σε κάποιες συνεργασίες μη εξαιρουμένων αμυντικών συνεργασιών και αυτό που αναμένεται είναι τη θετική συμβολή της Βρετανίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Στα υπόλοιπα, ανέφερε, υπήρξαν αρκούντως βοηθητικοί ιδιαίτερα μετά το μνημόνιο με αποστολές εμπειρογνωμόνων είτε της ακαδημίας διοίκησης είτε της Σκότλαντ Γιαρντ είτε άλλων για μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι και η συμφωνία για την απελευθέρωση αξιοποίησης 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιοχή που είναι μέσα στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: