Αλέξης: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα, θα κλείσει η αξιολόγηση – Κυριάκος: Φύγετε το συντομότερο




«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή σημειώνοντας ότι η χώρα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, είναι μια χώρα ασφαλής, φιλειρηνική, φιλόξενη και υπερασπίζεται αξίες.

«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρει και ο τελευταίος πολίτης στην Ευρώπη και τον κόσμο που σκέφτεται σήμερα να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του», είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ασφάλεια, αναφέρει το Έθνος.

Ο κ. Τσίπρας, αν και χαιρέτησε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια ασφαλής χώρα, είπε ότι η σπουδή του για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δεν συνάδει με το μήνυμα που έχει ανάγκη η χώρα να εκπέμψει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και άρα η ΝΔ δεν θα πρέπει να βάλει όλα τα λεφτά της στην αποτυχία της κυβέρνησης. Ξεχωριστή στιγμή ήταν αυτή που ο πρωθυπουργός με δριμύτητα απάντησε σε όσους επιχειρούν να συνδέσουν την Αριστερά με την τρομοκρατία και προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν του επιτρέπει να συνδέει την Αριστερά με τη βία και τις βαριοπούλες, γιατί η Αριστερά είναι πάντα απέναντι στη βία και έδωσε τους αγώνες της χωρίς κουκούλες πάντοτε.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε όμως και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας πως σήμερα σε αυτή τη δύσκολη καμπή θα έπρεπε να ακούσουν τη γίνεται στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη γιατί “Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν γίνεται”.

Η αξιολόγηση

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και υπογράμμισε ότι αύριο που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για τα οικονομικά, θα πρέπει η ΝΔ να εξηγήσει τη βασιμότητα τού ισχυρισμού της ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ποια θέσει παίρνει σε αυτή τη δύσκολη καμπή. Το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και στη Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας τους πως θα έπρεπε να αναλογιστούν τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη αντί να επιχειρούν τη συγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου.

Μην ποντάρετε στην αποτυχία γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει

«Θα σας συνιστούσα κύριοι της αντιπολίτευσης να μην βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κατανοώ βεβαίως γιατί σας πιέζουν διακαώς για να το κάνετε αυτό. Ξεκινήσατε με την πρώτη σας συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας δεν βιάζομαι, και τώρα σας βλέπω να βιάζεστε και να αγκομαχάτε. Γιατί; Κάποιοι σας πιέζουν. Αυτοί έχουν λόγο βεβαίως. Έχουν χρέη, πιθανώς έχουν διώξεις, θέλουν να κρατάνε μέσα ενημέρωσης χωρίς να πληρώνουν φόρους, κάποιοι άλλοι βλέπουν δικούς τους συνεργάτες σε κάποιες λίστες, έχουν λόγους να θέλουν, αδιαφορώντας για την πορεία αυτής της χώρας, αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Εσείς όμως κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα, για τον απλό λόγο ότι θα διαψευστείτε. Και αμέσως μετά τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη αξιολόγηση. Και αν διαψευστείτε και εκεί; Το ξέρετε το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος».
«Δεκτή η κριτική σας αλλά ποια θέση παίρνετε;»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έφτιαξε τον μύθο της καταστροφής από την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε όμως τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «Θα μου απαντήσετε αύριο μόλις βγουν τα στοιχεία της Eurostat φαντάζομαι. Περιμένω να βγουν τα στοιχεία να μας πείτε για την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, είναι η πιο σύνθετη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, διότι είναι ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές απόψεις και γιατί για πρώτη φορά είναι τόσο έντονες οι διαφορές και αφορούν τόσο την εκτίμηση για το μέλλον όσο και την εκτίμηση για τα δεδομένα, για τον απολογισμό του 2015, για το χρέος.

«Δεκτή η κριτική σας αλλά θα μας πείτε ποια θέση παίρνετε;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε στις θέσεις του Γιούνκερ, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε σημερινή συνέντευξή του με την οποία δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθούν πάση θυσία οι θέσεις του ΔΝΤ. «Αν τα έλεγα εγώ αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ θα μιλούσε για μονομερείς ενέργειες και για διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Τα είπε ο Γιούνκερ τώρα. Και ένα πράγμα σας ρωτώ. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις;», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το 2010 έως το 2014 ήταν ύψους 62,92 δισ. ευρώ και με μείωση του ΑΕΠ σε 25%.

«Στα χρόνια της διακυβέρνησης μας, πράγματι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, όχι 25% όμως. Και εμείς μετά από μια διαπραγμάτευση στην οποία δεν πετύχαμε το στόχο μας, φέραμε μια ήπια προσαρμογή, όχι 63 δισ. αλλά 5,4 δισ. Και τι κάναμε μετά; Πήγαμε στον ελληνικό λαό. Δεν το κρύψαμε κάτω από το τραπέζι και με “τα λεφτά υπάρχουν” και με τα Ζάππεια, που κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό και δεν τον καλούσατε να επικυρώσει την πολιτική σας! Αυτή είναι η διαφορά μας κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα στοιχεία της Eurostat

Ο πρωθυπουργός είπε πως αύριο που βγαίνουν τα στοιχεία της Eurostat, η ΝΔ θα κληθεί να εξηγήσει πως έχει βάση ο ισχυρισμός της ότι η διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης κατέστρεψε την οικονομία και διέλυσε τη χώρα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση στην οποία γινόταν λόγος για απροσδιόριστα μέτρα για το 2015 και για το 2016, με σύνολο μέτρων 5,7 δισ., συν η απόκλιση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 που με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της Eurostat είναι 2 δισ. και ίσως μεγαλώσει αύριο με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. «Με το καλημέρα λοιπόν εσείς θα παίρνατε μέτρα 7,7 δισ. ευρώ και μας λέτε εμάς ότι καταστρέψαμε τη χώρα επειδή φέραμε μια προσαρμογή 5,4 δισ. Για να μην υπολογίσω και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 20 δισ. σε σχέση με αυτά που είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η υποκρισία.
«Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν γίνεται»

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα την ξεπεράσουμε αυτή την καμπή παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες. Θα ήταν ευχής έργον αν σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή η αντιπολίτευση αναλογιζόταν τις ευθύνες της», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν την αναλογίζονται δυστυχώς και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη για να υπογραμμίσει ότι θα έπρεπε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να βάλουν πλάτη αντί να είναι απέναντι.

«Και αν θέλετε να μιλάτε για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, θα έπρεπε να καταλάβετε ότι η Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό είναι Κεντροδεξιά! Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση. Χρειάζεται αλήθειες και τόλμη για να βγούμε από την κρίση και θα το καταφέρουμε», είπε ο Α. Τσίπρας.

“Η αριστερά έδωσε αγώνες χωρίς κουκούλες! Δεν σας το επιτρέπω!”

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, θέμα που συζητήθηκε με πρωτοβουλία της ΝΔ, είπε ότι στόχος είναι η εκμετάλλευση των φοβικών αντανακλαστικών και η προσπάθεια συσπείρωσης της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Επέκρινε με δριμύτητα την τακτική της ΝΔ να επιχειρεί να συνδέσει την Αριστερά με την τρομοκρατία.
«Ξαναπαίξατε σήμερα το χιλιοπαιγμένο ρεπερτόριο για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Και κάνατε και ένα βήμα παραπέρα. Μιλήσατε για την τρομοκρατία και τη βία στην Ελλάδα που έχει σαφές αριστερό πρόσημο. Λυπάμαι για αυτή τη στάση. Γιατί πιστεύω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τις διχαστικές πολιτικές του παρελθόντος. Και έρχεστε να πείτε εδώ σήμερα ότι η τρομοκρατία και βία έχει αριστερό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Η Αριστερά, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτόν τον τόπο έχει μια ιστορία. Και οι αριστεροί και οι αριστερές. Μια ιστορία αγώνων, μια ιστορία διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας η αριστερά. Οι αριστεροί και οι αριστερές ήταν στους διωκόμενους και όχι στους διώκτες. Και ήταν θύματα μιας βίας που οργάνωνε ένα παρακράτος πολλές φορές. Το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Δεν ανήκει λοιπόν η αριστερά στους θιασώτες της βίας. Οι αριστεροί, και όχι μόνο οι αριστεροί, και οι δεξιοί και οι πατριώτες δημοκράτες έδωσαν τη ζωή τους για αξίες, την δημοκρατία, την ελευθερία, η ιστορία.

Η παράδοση και οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση και δεν σας επιτρέπω να το επαναλαμβάνετε. Να συνδέετε την Αριστερά με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν την πιο εξουσιαστική αντίληψη, διότι η αντίληψη που διεκδικεί το δικαίωμα να ασκήσει την υπέρτατη βία και να αφαιρέσει ζωή αυτή είναι μια εξουσιαστική λογική», είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι διχαστικό να μιλάει ο πρόεδρος της ΝΔ για τρομοκρατία τις αριστερής ιδεολογίας και να ταυτίζει την Αριστερά που γέννησε την εθνική αντίσταση, τους Λαμπράκηδες, το κίνημα του 1-1-4, τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. «Η Αριστερά έδωσε αγώνες πάντα χωρίς κουκούλες, κύριε Μητσοτάκη! Πάντοτε και χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες. Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών, η Αριστερά τους έχει απέναντι, αλλά κάποιες φορές η δική σας παράταξη δεν τους έχει απέναντι», είπε ο πρωθυπουργός.

Απάντηση Μητσοτάκη

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για την χώρα”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητστοτάκης στην δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε υπονοούμενα για «σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης» λέγοντας: «Αναρωτιέμαι αν αντέχετε να κλείσετε τη διαπραγμάτευση ή αναζητάτε μία ηρωική έξοδο για να επαναφέρετε τον διχασμό μνημόνιο- αντιμημόνιο. Όποια κι αν είναι τα σχέδιά σας η ΝΔ είναι εδώ για να τα αποτρέψει».

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Οι πολίτες σήμερα αισθάνονται ανασφαλείς, γιατί πιστεύουν ακράδαντα ότι η χώρα επιστρέφει στην τραγική πραγματικότητα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες, είχατε πει ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου, αλλά ήδη είναι 20 Απριλίου και δεν θα έχει κλείσει σε δύο ημέρες. Μαζί με την υπομονή των πολιτών εξαντλούνται και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι από πέρυσι το μόνο που άλλαξε είναι ότι στη θέση του κ. Βαρουφάκη είναι τώρα ο κ. Τσακαλώτος και ότι η κυβέρνηση παίζει ξανά το ίδιο έργο της σκληρής διαπραγμάτευσης. Γυρίσατε από την Ουάσιγκτον φέρατε κι άλλα μέτρα, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων θα φθάσουν στα 12 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν να ψηφίσει η κυβέρνηση προληπτικά μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό. «Δεν έχετε σχέδιο και δεν έχετε αποφασιστικότητα να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα». «Δεν τις πιστεύετε τις μεταρρυθμίσεις, κ. Τσίπρα και γι αυτό αποτύχατε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε δεν θα έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, προσέθεσε.

Μιλώντας για το κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης, την ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες όταν μιλάμε για θέματα ασφάλειας.

Κάνοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Δεν μάθατε τίποτα, δεν ξεχάσατε τίποτα, ζείτε στον δικό σας ψεύτικο κόσμο. Είστε χαμένος σε έναν κόσμο φαντασίας, σε έναν αλλόκοτο κόσμο».

Απάντησε στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την τρομοκρατία: «Μιλήσατε για τις σχέσεις της Αριστεράς με την τρομοκρατία. Δεν είπα ότι όλοι οι αριστεροί είναι τρομοκράτες, αλλά όλοι οι τρομοκράτες προέρχονται από την μήτρα της άκρας Αριστεράς”.

Διευκρίνισε ότι δεν εξισώνει τις συμπεριφορές των τρομοκρατών με τους αγώνες της Αριστεράς, τους οποίους σέβεται και τιμά και προσέθεσε: «Αναρωτιέμαι αν αυτοί που έδωσαν αγώνες για την Αριστερά, θα αναγνώριζαν εσάς κ. Τσίπρα ως υπερασπιστή των αγώνων της Αριστεράς».

Απάντησε στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι απευθύνεται στα θολά νερά της ακροδεξιάς λέγοντας ότι «δεν απευθύνομαι στα θολά νερά της ακροδεξιάς, απευθύνομαι στα καθαρά νερά του μετριοπαθούς κέντρου, ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ είναι σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είμαστε η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη».

Θύμισε την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι “μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει όμορφα και ωραία” για να προσθέσει ότι «δεν τα πάτε καλά με τις προθεσμίες». Επισήμανε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν απάντησε στο ερώτημά του για την σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης που παραμένει κλειστή για 33 ημέρες. Αν είμαστε στην θέση σας δεν θα υπήρχαν Ειδομένες και δεν θα υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις συνθήκες, είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: