Άμεσα σχετιζόμενοι με επιθέσεις σε Παρίσι οι δράστες των Βρυξελλών: Σε τζιχάντ καλεί το ΙΚ




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με το οποίο καλεί τους οπαδούς του να διεκδικήσουν τη νίκη και να διεξαγάγουν ιερό πόλεμο (τζιχάντ) μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση.

Στο βίντεο, το Ισλαμικό Κράτος επισημαίνει ότι το Βέλγιο ανήκει σε έναν συνασπισμό ο οποίος πολεμάει εναντίον μαχητών στη Μέση Ανατολή.

“Τα αεροσκάφη των σταυροφόρων, περιλαμβανομένου του Βελγίου, συνεχίζουν να βομβαρδίζουν μουσουλμάνους στο Ιράκ και στο Λεβάντε νύχτα και μέρα”, αναφέρεται στο βίντεο.

“Κάθε μουσουλμάνος που γνωρίζει καλά την ιστορία του ισλάμ, ξέρει ότι ο ιερός πόλεμος εναντίον απίστων είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ισλάμ και αυτοί που διαβάζουν ιστορία το ξέρουν”.

Στο μεταξύ

Ο Χαλίντ αλ Μπακράουι, που ανατινάχθηκε την Τρίτη στο μετρό των Βρυξελλών, καταζητείτο στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι επειδή είχε νοικιάσει με πλαστό όνομα κατοικία στο Σαρλερουά η οποία χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους από τους δράστες στις 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική εισαγγελία.

Ο Μπακράουι ήταν στόχος από τις 11 Δεκεμβρίου δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενός διεθνούς και ενός ευρωπαϊκού, που είχαν εκδώσει δικαστές του Παρισιού οι οποίοι ερευνούν τις επιθέσεις αυτές που προκάλεσαν 130 θανάτους στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα οι βελγικές αρχές καταζητούν και δεύτερο συνεργό των τρομοκρατών που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Το πρόσωπο αυτό βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Χαλίντ Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μαλμπέκ.
Ο άλλος ύποπτος που καταζητείται συνόδευε τους δύο καμικάζι που ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Ναζίμ Λαχράουι και τον αδελφό του Χάλιντ, τον Ιμπραχίμ Μπακράουι.

Η ταυτοποίηση των τριών καμικάζι των Βρυξελλών, όλοι τους είχαν συμμετάσχει στις επιθέσεις στο Παρίσι, όλοι βελγικής υπηκοότητας, επιβεβαιώνουν τις υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και αυτές στην βελγική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο γαλλο-βελγικό πυρήνα, που σχηματίστηκε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο γύρω από τον τζιχαντιστή Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ενώ το Βέλγιο τηρεί σήμερα την τελευταία ημέρα του τριήμερου εθνικού πένθους, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συναντώνται το απόγευμα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να δώσουν κοινή απάντηση στις τζιχαντιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό 300, σύμφωνα με νεότερο προσωρινό απολογισμό.

Σύμβολο των συναισθημάτων που προκάλεσαν οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και στη συνέχεια στο σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η πλατεία του Χρηματιστηρίου έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο μνημείο γεμάτο από μηνύματα γραμμένα με κιμωλία, σημαίες, αναμμένα κεριά και λουλούδια.

Χιλιάδες πολίτες των Βρυξελλών τήρησαν ενός λεπτού σιγή χθες το μεσημέρι στη μνήμη των θυμάτων. Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η σύζυγός του, η βασίλισσα Ματθίλδη, δίπλα στον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, παρέστησαν στην εκδήλωση αυτή, στην καρδιά της συνοικίας όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μόλις νύχτωσε, εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας αναμμένα κεριά πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το αεροδρόμιο.

Αναγνωρίσεις

Πολύ σημαντική εξέλιξη στην έρευνα ήταν η αναγνώριση, που ανακοινώθηκε χθες από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, των δύο καμικάζι, των αδελφών Μπραχίμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι. Και οι δύο ανατινάχθηκαν την Τρίτη, με διαφορά μιας ώρας, ο πρώτος στο αεροδρόμιο, ο δεύτερος στη στάση του μετρό Μαλμπέκ δήλωσε ο εισαγγελέας Φρεντερίκ βαν Λιου.

Ο τρίτος καμικάζι, που ανατινάχθηκε στο αεροδρόμιο, αναγνωρίστηκε ως ο Ναζίμ Λαχράουι, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της φλαμανδικής εφημερίδας De Standaard.

Οι βελγικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, καταζητούν και άλλον συνεργό των τρομοκρατών, αφού ταυτοποίησαν τους τρεις καμικάζι. Φωτογραφία Έθνος.
Οι βελγικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες, καταζητούν και άλλον συνεργό των τρομοκρατών, αφού ταυτοποίησαν τους τρεις καμικάζι. Φωτογραφία Έθνος.

Ο Λαχράουι καταζητείτο βάσει δειγμάτων DNA του που είχε βρεθεί σε κατοικίες που είχαν νοικιάσει οι δράστες των επιθέσεων, στις οποίες 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 350 τραυματίστηκαν στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Όπως και πάνω σε εκρηκτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις αυτές, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε επίσης το ΙΚ.

Ένας τέταρτος άνδρας –που διακρίνεται με τον Μπραχίμ Ελ Μπακράουι και τον Λαχράουι σε φωτογραφία που έχει ληφθεί από κάμερα ασφαλείας, να σπρώχνει αποσκευές στο αεροδρόμιο– διαφεύγει και αναζητείται. Δεν έχει αναγνωριστεί από τους ερευνητές.

“Ο σάκος του περιείχε τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό”, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ο μηχανισμός αυτός εξερράγη πιο αργά απ’ ότι προβλεπόταν, “μετά την άφιξη της υπηρεσίας εξουδετέρωσης εκρηκτικών”, κάτι που αναμφίβολα απέτρεψε έναν ακόμη βαρύτερο απολογισμό.

Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ έχει συγκαλέσει για τις 16.00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες (17.00 ώρα Ελλάδας) έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για τις επιθέσεις και τα επακόλουθά τους. Εκπρόσωποι των θεσμών της ΕΕ θα μετάσχουν επίσης.

Στο συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι του Βελγίου θα εκφράσουν στη χώρα αυτή την αλληλεγγύη τους, αναμένεται να εξεταστεί μια συνολική κατάσταση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε τομείς που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Το συμβούλιο πραγματοποιείται ενώ μια αντιπαράθεση αναπτύσσεται όσον αφορά το επίπεδο της ευθύνης των υπηρεσιών ασφαλείας στις επιθέσεις αυτές, που σημειώθηκαν παρά την ισχυρότατη αστυνομική πίεση που ασκείται στα δίκτυα των τζιχαντιστών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς που κατέθεσε στεφάνι στο σταθμό Μαλμπέκ, κλήθηκε να κατευνάσει τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των βέλγων ερευνητών λέγοντας: “ουδέποτε αισθάνθηκα την παραμικρή αφέλεια ή την παραμικρή μακαριότητα εκ μέρους των βέλγων φίλων μας”.

Ωστόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέκρινε έντονα τις χώρες της ΕΕ προσάπτοντάς τους αποδιοργάνωση και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών απειλών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

http://mignatiou.com/2016/03/i-velgi-diapsevdoun-ton-erntogan-apelasate-ton-tromokrati-stin-ollandia/

http://mignatiou.com/2016/03/antimetopi-me-paranoika-schedia-pos-proekipse-ke-pii-entharrinan-to-ik/

http://mignatiou.com/2016/03/to-chroniko-mias-pikris-imeras-mia-prosopiki-martiria-apo-tis-matomenes-vrixelles/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: