Τσακαλώτος: Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές για τη φορολογία εισοδήματος




Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

Σ. Πολίτης – Όμηρος Εμμανουηλίδης, ΑΠΕ-ΜΠΕ  Αθήνα, Greece 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA:

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με την ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει νέα πρόταση για το φορολογικό, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις πιέσεις που ασκούνται- κυρίως από το ΔΝΤ- να φορολογηθούν για πρώτη φορά και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η φορολόγηση αυτή, για την οποία εμμένει το ΔΝΤ, ζητείται να γίνει είτε με μείωση του αφορολόγητου της φορολογικής κλίμακας είτε με μείωση του αφορολόγητου της έκτακτης εισφοράς.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 9.550 ευρώ, σήμερα καλύπτεται από το αφορολόγητο, με βάση την ελληνική πρόταση που προβλέπει αύξηση του συντελεστή από το 22% στο 22,5% θα πληρώσει φόρο 49 ευρώ, ενώ αν περάσει η πρόταση των δανειστών θα κληθεί να καταβάλει 501 ευρώ.

Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές οι πιέσεις, η ελληνική πλευρά έχει χαμηλώσει τον πήχυ των επιβαρύνσεων στις 20.000 ευρώ στοχεύοντας στα μικρομεσαία εισοδήματα.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ότι στα εισοδήματα της τάξης των 20.000 θα εφαρμόζεται συντελεστής 30%.

Αυτό σημαίνει ότι εισόδημα 25.000 ευρώ που σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 3.800 ευρώ, αν προκριθεί η ελληνική πρόταση το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4.300 ευρώ, ενώ με την πρόταση των δανειστών θα ανέλθει στα 3.900 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 36% των μισθωτών έχει αποδοχές κάτω από 700 ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: