Πολύ χρήμα και ένταξη ζητά η Τουρκία, εκβιάζει την ΕΕ: Σκληρό παζάρι στην σύνοδο κορυφής




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και οι επαφές των Ευρωπαίων ηγετών με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Άγκυρα ζητάει επιπλέον χρήματα από την ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Τουρκία απαιτεί από την ΕΕ περισσότερα χρήματα, από 3 δισ. ευρώ έως ακόμη και 20 δισ. ευρώ -όπως αναφέρει μία πηγή- την ταχύτερη έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την επίσπευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση ταξιδιών για τους πολίτες της, χωρίς την ανάγκη βίζας.

Ως αντάλλαγμα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπόσχεται ότι η Άγκυρα προτίθεται να υποδεχθεί πίσω στα εδάφη της όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν χορηγείται άσυλο στην Ευρώπη αλλά και όλους όσους συλλαμβάνονται στα εθνικά χωρικά της ύδατα, όπως επίσης να αντιμετωπίσει με πιο σκληρό τρόπο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, αποφασίστηκε να μετατεθεί η σύσκεψη των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε ο Νταβούτογλου να έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει “νέες προτάσεις”, τις οποίες θα εξετάσουν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες και στη συνέχεια θα γίνουν οι τελικές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός. Εκπρόσωπος του Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι έχουν πέσει νέες προτάσεις στο “τραπέζι” αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης που είχαν χθες η Άγκελα Μέρκελ με τον Μαρκ Ρούτε και τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε επιπλέον 3 δισ. ευρώ ώστε να στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, ενώ άλλη πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα επιδιώκει να λάβει 20 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Νταβούτογλου κατά την άφιξή του στη σύνοδο. “Είμαι πεπεισμένος ότι οι προκλήσεις θα λυθούν μέσω της συνεργασίας, και η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την ΕΕ. Η Τουρκία είναι έτοιμη, επίσης, να γίνει μέλος της ΕΕ. Ελπίζω πως σε αυτή τη σύνοδο δεν θα εστιάσουμε μόνο στο προσφυγικό, αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας”, είπε.

Ωστόσο, πριν τη συνάντηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν στον Νταβούτογλου τις ανησυχίες τους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ιδίως μετά την ανάληψη του ελέγχου της εφημερίδας Zaman από την τουρκική κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα αναφέρει ότι οι προτάσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει στην Ευρώπη για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές, με αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα για την Άγκυρα, απαιτούν “εκτεταμένη συζήτηση”.

Νωρίτερα τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή ενώ μέχρι χθες είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.

“Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε” είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα “εικασίες” την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

“Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Κυβερνητικές πηγές: Αλλαγή κλίματος στο προσφυγικό-Κλειδί ο ρόλος της Τουρκίας

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μεταβολή του κλίματος στο προσφυγικό. Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ολάντ: Ο Βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός, απαιτείται η συνεργασία με Τουρκία

H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική». Όπως είπε, θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι αναμένονται αποτελέσματα από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Φρ. Ολάντ είπε ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι η πρώτη χώρα εισόδου για τους πρόσφυγες. Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο Δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε ,η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται- και γι’ αυτό πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, η λύση είναι να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία.

Σουλτς: “Δεν θα κλείσουμε πόρτες”

“Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο, ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

“Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας”, επισήμανε επίσης ο Σουλτς. “Εχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα”

Το επίμαχο προσχέδιο

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό το οποίο υπογράφει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ΕΕ υπόσχεται “να κάνει το μάξιμουμ υπέρ της Ελλάδας, χώρας που κινδυνεύει να γίνει χώρα συγκέντρωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες”.

Σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε, οι 28 έχουν αποφασίσει να διασώσουν τη ζώνη Σένγκεν, με την Ελλάδα να παραμένει εντός της και να λαμβάνει σημαντική οικονομική και υλική βοήθεια από τους Ευρωπαίους για να εποπτεύσει τα σύνορα της, να φιλοξενήσει προσωρινά του πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες και να λειτουργήσει η επαναπροώθηση και η μετεγκατάσταση, αναφέρει η Ημερησία.

Οι 28 φιλοδοξούν να άρουν τους συνοριακούς ελέγχους εντός της ζώνης Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους. Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση» συνεχίζει το κείμενο, στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι 28 πρέσβεις των χωρών-μελών.

Προβλέπεται επίσης η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου). Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά).

Αυτό είναι το προσχέδιο για κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου και σφράγιση του Αιγαίου.
Αυτό είναι το προσχέδιο για κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου και σφράγιση του Αιγαίου.

http://static.iballs.gr/upload/upload692433278/summit.en16.pdf

«Στα συμπεράσματα, το καταληκτικό κείμενο της Συνόδου, το οποίο πάντα διαπραγματεύεται και γράφεται πριν από τη Σύνοδο, υπάρχει μία αξιοσημείωτη πρόταση: «Παράτυπα ρεύματα μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων παίρνουν τέλος. Αυτός ο δρόμος είναι πλέον κλειστός».

Και οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της Μέρκελ- είναι συνεπώς σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι ότι τα σύνορα στο δρόμο των Βαλκανίων δεν πρέπει να ανοίξουν. Το ZDF έχει πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους ότι στη γερμανική κυβέρνηση υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις απέναντι στην παρούσα εκδοχή.

Αν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού γίνει απόφαση, αυτό θα αποτελούσε τίποτε λιγότερο από μία στροφή στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα επέκρινε αυστηρά την μονομερή επιβολής ανώτατου ορίου της Αυστρίας και την ανέγερση φρακτών. Θα σήμαινε ότι μία κρυφή συμφωνία γίνεται επίσημη απόφαση: Το σύνορο της ΠΓΔΜ παραμένει κλειστό. Η Μέρκελ έχει λυγίσει», καταλήγει το ρεπορτάζ του καναλιού ZDF.

Τι αποκάλυψε η Le Figaro

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπως μετέδωσε η συνάδελφος Μαρία Δεναξά στην Κοινωνία Ωρα MEGA, είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ, νωρίτερα και αποκάλυψε ότι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας.

Το γεγονός ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των «28» αφήνει να εννοηθεί ότι και η χώρα μας θα υπογράψει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.

Όπως μετέδωσε η Μαρία Δεναξά επικαλούμενη Γάλλους αξιωματούχους, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα φθάσουν μόνο την άνοιξη στην χώρα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καθημερινές αφίξεις στην Ελλάδα αγγίζουν τους 2.000 πρόσφυγες.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο σημερινό συμβούλιο κορυφής η ΕΕ θα ζητήσει τη βοήθεια της Ελλάδας και της Τουρκίας για να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος για παράτυπους μετανάστες. Μαραθιώνιες διαβουλεύσεις είχαμε χθες βράδυ μεταξύ Μέρκελ και Νταβούτογλου.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών η Αυστρίας, του Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου «Anne Will» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

«Να ζητήσουν προστασία στην Ελλάδα»

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση με το γεγονός ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους του πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα. Σε αναφορά στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική μεθόριο με την ΠΓΔΜ ο Ζεμπάστιαν Κούρτς είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προστασία στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι η Αυστρία κατ’ αναλογία πληθυσμού και επί πλέον θα λάβει μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ.

Στην ίδια γραμμή και η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, η οποία στην διαδικτυακή έκδοση της Huffington Post επιβεβαίωσε ότι η Βιέννη θα παραμείνει αμετακίνητη. Προσκεκλημένος στη συζήτηση και ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, ο οποίος υποστήριξε ότι το με το να σφραγίζουν ορισμένες χώρες τα σύνορά τους δεν λύνεται το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά αυτό οδηγεί σε φαινόμενο ντόμινο. «Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταγκατασταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και να καταπολεμηθεί το προσφυγικό στις ρίζες του», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

«Σημαντικά βήματα»

Το βάρος του προσφυγικού στο σημερινό συμβούλιο κορυφής πέφτει λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα, από πλευράς ΕΕ, και στην Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα με την ΕΕ. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ κεκλεισμένων των θυρών είχε συνομιλίες πέντε ωρών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προεδρεύοντος της ΕΕ, ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια προπαρασκευαστική συνάντηση του σημερινού συμβουλίου προς την κατεύθυνση εφαρμογής από την Τουρκία του σχεδίου δράσης, που προβλέπει χορήγηση 3 δις ευρώ στην Τουρκία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Χθες βράδυ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει κάνει «αποφασιστικά βήματα» για να σεβαστεί το σχέδιο δράσης με την ΕΕ που συμφωνήθηκε τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

http://mignatiou.com/2016/03/to-prosfigiko-sto-dipno-tis-merkel-me-ton-ntavoutoglou-ke-ton-route-den-klithike-o-alexis/

http://mignatiou.com/2016/03/stis-vrixelles-o-tsipras-sira-epafon-prin-tin-krisimi-sinodo-tis-ee-gia-prosfigiko/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: