Πιέσεις δανειστών για συντάξεις και “κόκκινα” δάνεια: Όλα ανοικτά λέει ο Σταθάκης




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”.

Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες, όλα τα θέματα είναι ανοικτά στο τραπέζι και θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν σήμερα ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Σχετικά με το θέμα των «κόκκινων δανείων», οι εκπρόσωποι των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών, απορρίπτοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη διατήρηση της προστασίας από την πώληση των δανείων της πρώτης κατοικίας αλλά και όσων κόκκινων δανείων π.χ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Να σημειωθεί, ότι προχθές στη Βουλή, όπου υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου της αναστολής πώλησης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων, ο κ. Σταθάκης, ανέφερε πως δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα αντιμετωπιστεί με τρόπο που θα φέρει αποτέλεσμα και θα διατηρηθεί πολύ υψηλός βαθμός κοινωνικής προστασίας.

Ακόμη, πριν από μια εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Σταθάκης και Ε. Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν αποφάσισαν να συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει τα κενά που υπάρχουν στους νόμους Δένδια και Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια και να προτείνει αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που συζητήθηκαν ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί η δυνατότητα προκειμένου οι εταιρείες μεταβίβασης δανείων να μπορούν να αναθέτουν σε τρίτους τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

«Πάγια κυβερνητική δέσμευση στη διαπραγμάτευση η μη μείωση των κύριων συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για μείωση κύριων συντάξεων, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι, «σε σχέση με σημερινά και χθεσινά δημοσιεύματα, το υπουργείο επαναλαμβάνει τη θέση ότι αποτελεί πάγια κυβερνητική δέσμευση στη διαπραγμάτευση η μη μείωση των κύριων συντάξεων».

Επίσης, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι «εκτός πραγματικότητας τα δημοσιεύματα περί, δήθεν, εθνικής σύνταξης 180 ευρώ».

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, η κυβέρνηση, όμως, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» επισημαίνει το υπουργείο.

Χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν την κατάργηση του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και την αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος, ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών .

Οι  δανειστές θεωρούν ότι το σημερινό ύψος είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης.

Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Οι θεσμοί ζητούν, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο -παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, σε νέα συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα των δανειστών περί μείωσης του αφορολογήτου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha 9,89, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απάντησε ότι “κάποιοι δεν καταλαβαίνουν πού βρίσκεται η χώρα”, σημειώνοντας πάντως ότι ανήκει στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

http://mignatiou.com/2016/03/pai-peripato-i-kokkini-grammi-katrougkalou-macheri-stis-sintaxis-ano-ton-1-300-evro/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: