Τα σκληρά ερωτήματα του Χουλιαράκη που δεν απάντησε η Ντέλια στο Euro Working Group




Η συνεδρίαση του Euro Working Group το βράδυ της Δευτέρας, δεν οδήγησε τελικά σε συμφωνία για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όπως επιθυμούσε διακαώς η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ζήτησε την παρέμβαση και της Ουάσιγκτον για να πειστεί η κ. Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει εντολή αναχώρησης της Αποστολής του ΔΝΤ, υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, για την ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο Αργύρη Παπαστάθη του ΒΗΜΑΤΟΣ (http://www.tovima.gr), η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τα επίμονα ερωτήματα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προς την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του εφημερίδας, διαπιστώθηκε χάσμα ανάμεσα στις εκτιμήσεις Ευρωπαίων και Ελλάδας από τη μια πλευρά, και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου από την άλλη. «Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την εκτίμηση ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο κατά τον καταρτισμό του προγράμματος, μιλάει τώρα (στο άρθρο Τόμσεν) για 4% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα; Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να μην απάντησε…

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ για το αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατάει. Ούτε σε αυτό απάντησε η κυρία Βελκουλέσκου αναφέρουν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Στο EWG δεν συμμετείχε μέσω τηλεφώνου ο κ. Τόμσεν.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές έλεγαν στην εφημερίδα ότι «τo EWG δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλαδας, κλπ. Δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν στην εφημερίδα ότι «η συνάντηση της Φρανκφούρτης μεταξύ των τριών θεσμών (ESM, Κομισιόν και ECB) ήταν σημαντική και υπέρ μας. Εκεί πιέστηκε το ΔΝΤ να επιστρέψει. Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σ’ αυτό μας ελέγχει».

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση και η Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο συνάδελφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ έγραψε στην ιστοσελίδα www.cnn.gr:

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η αξιολόγηση δεδομένου ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, κάτι που διαφάνηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη διάρκεια της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων της ζώνης του ευρώ ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ από τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που ζήτησαν να μάθουν για ποιο λόγο λειτουργεί εκτός του προγράμματος του Αυγούστου και πως από την κοινή εκτίμηση Ελλάδας, ΕΚΤ,ΕΕ, και ESM ότι χρειάζεται προσαρμογή 1% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ μιλά τώρα για κενό 4% του ΑΕΠ.

Στο EuroWorking Group συμμετείχε εκ μέρους του ΔΝΤ η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δεν απάντησε στη σχετική κριτική.

Επίσης ασκήθηκε κριτική στο ΔΝΤ αν έχει αναλογιστεί τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει πρόγραμμα με τη στάση που κρατά. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ούτε στο συγκριμένο ερώτημα απάντησε η κ. Βελκουλέσκου.

Αν και αρχικά είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι το EuroWorking Group θα έδινε το σήμα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, τελικά διαφαίνεται πως οι επικεφαλής δεν θα επιστρέψουν στη χώρα μας πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά το EWG πως το συγκεκριμένο όργανο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει υπέρ του ΔΝΤ ή των θεσμών ή της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν περίμενε κανείς να παίξει ρόλο για την επιστροφή ή όχι των θεσμών. «Το EWG απλά επιβεβαιώνει ή όχι την πορεία της συμφωνίας του Αυγούστου, σε αυτό μας ελέγχει», ανέφεραν.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως πλέον το βάρος θα πέσει στο να πεισθεί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι αυτό απαιτεί επιστροφή του ΔΝΤ στο ρεαλισμό.

Κατά τον ίδιο στις 7 Μαρτίου θα υπάρξει από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής μια απόφαση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.

Στις 27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τις 25 Μαρτίου. Κατά κάποιες εκτιμήσεις πιο ρεαλιστικό είναι η αξιολόγηση να μεταφερθεί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μάιου. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως «το Πάσχα θα έρθει με την… Ανάσταση της οικονομίας».

Σε σχέση με το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, ωστόσο κατά τον ίδιο η μεταρρύθμιση στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί.

http://mignatiou.com/2016/02/ston-aera-i-epistrofi-ton-daniston-i-evropei-fenete-na-diafonoun-me-to-dnt/

http://mignatiou.com/2016/02/i-amerikaniki-paremvasi-tha-feri-tous-epikefalis-ton-thesmon-stin-athina-tha-dixi/

http://mignatiou.com/2016/02/moskovisi-h-prosfigiki-krisi-bori-na-tonosi-tin-evropaiki-ikonomia/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: