Ο ‘Ανδρος Κυπριανού στην Αμερική για επαφές σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ΟΗΕ




Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί θα πρόκειται για ξεπούλημα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία και την έναρξη νέων προβλημάτων για την Κύπρο.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θέλουμε να διαβιβάσουμε τις δικές μας θέσεις σε όλους αυτούς τους αξιωματούχους που θα συναντήσουμε. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε από τις εξελίξεις με δύο έννοιες: η μία είναι γιατί ακούγονται θέσεις και τοποθετήσεις που μας προβληματίζουν για το περιεχόμενο τους αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει και η καθυστέρηση που υπάρχει».

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι «είναι εύκολο να λένε κάποιοι πως είναι επικίνδυνο να συζητούμε με αυτές τις θέσεις που διατυπώνει η τουρκική πλευρά. Μπορεί να είναι επικίνδυνο αλλά μια προσέγγιση η οποία θα οδηγούσε σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων το μόνο που θα πετύχαινε ήταν να δημιουργήσει τετελεσμένα και να μας φέρει πιο κοντά στη διχοτόμηση».

“Eμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί θα πρόκειται για ξεπούλημα ενός μεγάλου μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία και την έναρξη νέων προβλημάτων για την Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουμε 180 χιλιόμετρα σύνορα με την Τουρκία και όχι με τους Τ/κ συμπατριώτες μας πλέον», σημείωσε.

Γι’αυτό συνέχισε «εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου. Αν διαπιστώσουμε όταν θα έχουμε προχωρήσει με το διάλογο, ότι οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, τότε νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Αναφορικά με τις επαφές του στις ΗΠΑ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους του ΟΗΕ και τους αντιπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης θα επιδιώξει να συναντηθεί και με αξιωματούχους από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και τη Γερουσία των ΗΠΑ ενώ θα έχει επαφές και με την παροικία.

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέτου – Κύπρος-ΛΑΡΝΑΚΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: