Ντομπρόβσκις: “Η εποπτεία της κυπριακής οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά μνημονίου”




Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν την πορεία της οικονομίας της Κύπρου μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου που έλαβε η χώρα από την Τρόικα, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρακάθισε σήμερα σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας και απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών για το ρόλο της Επιτροπής στη μετά μνημόνιο εποχή, για την τραπεζική Ενωση και για το επενδυτικές ευκαιρίες από το Σχέδιο Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις Επιτροπές, ο Προεδρεύων Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η επίσκεψη του Επιτρόπου συμπίπτει με την επιτυχή ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

“Ήταν η ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε ότι η προσπάθεια δεν τελειώνει αλλά θα συνεχιστεί πάνω στη βάση της εξισορρόπησης και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν με στόχο να συμμετάσχει πλέον κανονικά η χώρα μας σε όλες τις ευρωπαϊκές διεργασίες, να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στο επενδυτικό πρόγραμμα, γνωστό σαν πρόγραμμα Γιούνκερ”, είπε ο κ. Προδρόμου προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προήλθαν από την κρίση, όπως η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Dombrovskis ευχαρίστησε αρχικά για την ευκαιρία που είχε να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της Βουλής, μια συζήτηση, όπως είπε, που κάλυψε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Όπως είπε η επίσκεψη του στην Κύπρο πραγματοποιείται κυρίως με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του κυπριακού προγράμματος. Εξήρε τη δουλειά που έγινε από την Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα. “Πραγματικά τώρα βλέπουμε θετικά αποτελέσματα, βλέπουμε την οικονομική αποκατάσταση, βλέπουμε τη μείωση της ανεργίας, βλέπουμε την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας”, είπε.

Ο κ. Dombrovskis είπε ότι συζητήθηκε το τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, και σημείωσε πως το μήνυμα της Επιτροπής είναι να παραμείνει η Κύπρος σε τροχιά και να συνεχίσει με υπεύθυνες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, συνέχισε, η Κομίσιον θα ετοιμάσει μια έκθεση για την Κύπρο ώστε να καταστεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ με εξαίρεση την Ελλάδα.

Όσον αφορά, το θέμα της τραπεζικής Ένωσης, ο Επίτροπος είπε πως η Κομισιόν ήρθε με μια πρόταση για εγκαθίδρυση του Ευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme-EDIS), εκφράζοντας την ελπίδα και η Κύπρος να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Dombrovskis είπε πως η Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη και πρόθυμη να εργαστεί στενά με τις δύο πλευρές στην Κύπρο πάνω στο θέμα της εφαρμογής του Κοινοτικού Κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού.

Εντός της Επιτροπής, ο κ. Dombrovskis είπε ότι ο έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πορείας της κυπριακής οικονομίας θα γίνεται κάθε έξι μήνες και θα είναι ανάλογος με αυτό στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μνημόνιο. Να σημειωθεί πως εντός μνημονίου ο έλεγχος που γίνεται στα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι κάθε τρεις μήνες. Η αποπληρωμή των δανείων ξεκινά για την Κύπρο το 2019 προς το ΔΝΤ και από το 2025 θα ξεκινήσει και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αποπληρωμή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.

Επίσης, εντός της Επιτροπής της Βουλής ο κ. Dombrovskis επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της Κύπρου πέτυχε και αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, μετά την εφαρμογή του μνημονίου. Οπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε στο 0,5% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος έπεσε στο 100%, η ανεργία μειώνεται και η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Αναφέρθηκε επίσης στις δύο μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η οποίες είναι η πάταξη της αδήλωτης εργασίας και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Οσον αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Dombrovskis σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες με το πακέτο Γιούνγκερ το οποίο φθάνει στα 350 δις ευρώ για όλες τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν. Πρόσθεσε πως μόνο μέσα από την ανάπτυξη, θα φθάσει η ανάκαμψη της οικονομίας στους πολίτες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, μιλώντας εντός της Επιτροπής ανέφερε ότι το πρόγραμμα απέτυχε αφού το μόνο που κατάφερε, όπως είπε, ήταν να φτωχοποιήσει την Κύπρο. Όπως πρόσθεσε, τα θετικά νούμερα οφείλονται στον ρυθμό του αποπληθωρισμού που είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ. Είπε ακόμη πως το 90% των πολιτών έχασαν το 8% των εισοδημάτων τους, ενώ το 10% αύξησε τα εισοδήματα του.

Επίσης, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε και άσκησε κριτική στη θεραπεία που δόθηκε στην Κύπρο με το κούρεμα αλλά και στις πολιτικές της λιτότητας της ΕΕ. Όπως είπε, με την θεραπεία του κουρέματος διαλύθηκε το τραπεζικό σύστημα, και πως στη συνέχεια τα μέτρα λιτότητας μετέτρεψαν ουσιαστικά τις τράπεζες σε ζόμπι.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του είπε πως η λήξη του Μνημονίου σε λίγες μέρες δεν θα σηματοδοτεί και τη λήξη των οικονομικών συνεπειών από την κρίση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αλλά και την δημοσιονομική αποτυχία των περασμένων χρόνων. Η Κύπρος, όπως είπε, θα είναι κάτω από σκληρούς όρους πληρωμής ενός δανείου για πολλά ακόμα χρόνια και θα συνεχίζεται η εποπτεία.

“Χρόνο με το χρόνο η εξέλιξη της τραπεζικής Ένωσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις πάνω στην Κύπρο, πάνω σε μια μικρή οικονομία, η οποία στηρίζεται, κακώς, σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό τομέα”, είπε και πρόσθεσε πως τα πράγματα με αυτή την Ευρώπη θα είναι δύσκολα για την χώρα μας για πολλές ακόμα δεκαετίες.

Θωμάς Κεττένης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: