Αισιοδοξία εκφράζει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό: Οι συνομιλίες προχωρούν




«Το θέμα των συνομιλιών στο κυπριακό το χειρίζεται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Άιντε. Οι συνομιλίες προχωρούν, φαίνεται ότι προχωρούν καλά κι ο γ.γ. του ΟΗΕ προσβλέπει σε μία συνολική συμφωνία, η οποία θα οδηγούσε στην αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών θεμάτων σε σχέση με την Κύπρο».

Αυτό ανέφερε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση τι προτίθεται να κάνει ο κ. Μπαν για να πιέσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να διευκολύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Με αφορμή δηλώσεις του κ. Μπαν στη Γερμανία, σε ερώτηση για το αν ο ΓΓ του ΟΗΕ δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους πρόσφυγες της Κύπρου, με αυτή που δείχνει για τους Σύρους πρόσφυγες, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο Γενικό Γραμματέας χαιρέτισε τη θαρραλέα στάση της κ. Μέρκελ για τους πρόσφυγες.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν εκτιμούμε πλήρως αυτό που κάνει η Ελλάδα αυτό που κάνουν ο ελληνικός λαός κι η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζοντας και καλωσορίζοντας το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών στις ακτές της».

Πρόσθεσε ότι την κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει και περιπλέκει το κλείσιμο της βαλκανικής οδού.

«Γι αυτό ο γ.γ. από την αρχή ζητά την συνολική επίλυση του θέματος. Μία λύση που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των χωρών που δέχονται πρόσφυγες, των ενδιάμεσων χωρών μέσω των οποίων μεταφέρονται οι πρόσφυγες και τις ανάγκες των χωρών από τις οποίες οι πρόσφυγες προέρχονται. Και πάνω απ’ όλα τοποθετεί την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στο μέσο».

Με αφορμή επιστολή της Κύπρου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ για το νερό, ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Νέα Υόρκη, Κύπρος, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: