Μία άποψη για την Κύπρο: Άλλο Μνημόνιο υπογράψαμε… Άλλο Μνημόνιο εφαρμόσαμε…




Της ΑΝΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Η περίοδος που διανύει η Κυπριακή Δημοκρατία προς την έξοδο από το μνημόνιο είναι δυστυχώς η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση που έχουν δημιουργήσει τα 3 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, παρουσιάζοντας την διαγωγή του «καλού παιδιού» προς την Τρόικα και τους ξένους δανειστές.

Η τρόικα για τρία χρόνια ήταν το εξιλαστήριο θύμα και η βιτρίνα της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν σκληρές πολιτικές λιτότητας που -κάτω από διαφορετικές συνθήκες- δεν θα τολμούσαν να επιβάλουν στην κοινωνία αυτού του τόπου.

Η ιστορική αναδρομή της μνημονιακής μας πορείας, δείχνει ξεκάθαρα ότι τον Ιούλιο του 2012, η τρόικα πάτησε πόδι στο νησί μας για να μας βοηθήσει να «φτιάξουμε» τα δημοσιονομικά μας και το δημόσιο χρέος του τότε 85% του ΑΕΠ, να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα, να εξυγιάνουμε τους ημικρατικούς οργανισμούς, να διαμορφώσουμε λειτουργικό σχέδιο υγείας και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως τον τομέα της ενέργειας.

Φαίνεται όμως στην πορεία, ότι ο μόνος λόγος που υπογράφτηκε το μνημόνιο ήταν για να εφαρμόσουμε νέο πλαίσιο εκποιήσεων και πτώχευσης, να εφαρμόσουμε νέες φορολογίες και περισσότερες εισφορές στο κράτος, να μειώσουμε τα κοινωνικά επιδόματα, να στηρίξουμε το ασύδοτο τραπεζικό μας σύστημα και να κρατικοποιήσουμε τον προβληματικό Συνεργατισμό.
Πρέπει όμως ο λαός, να αντιληφθεί τι σημαίνει η έξοδος από το μνημόνιο. Όπως μια συμφωνία δανείου έχει σαν όρο να αποδεσμεύεται η χρηματοδότηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι και με το μνημόνιο, συμφωνήσαμε να μας δώσουν χρηματοδότηση που θα την αποδέσμευαν εντός τριών χρόνων.

Η χρηματοδότηση έχει τελειώσει και θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της. Η αποπληρωμή όμως πρέπει να στηρίζεται στην βιωσιμότητα των δημοσιονομικών του κράτους και η βιωσιμότητα στηρίζεται στην παραγωγικότητα. Σαν κράτος δεν παράγουμε για να μπορούμε να αποπληρώσουμε, διατηρούμε ανεργία κατά μέσον όρο 15% τα τελευταία 4 χρόνια και έχουμε μεταναστευτικό ζήτημα που συμβάλει αρνητικά στην παραγωγή μας λόγω εκροών εργατικού δυναμικού.

Ναι κύριοι κυβερνώντες, δεν έχετε επιβάλει νέες φορολογίες για προεκλογικούς λόγους, δεν έχετε πουλήσει ακόμα τα λιμάνια για προεκλογικούς λόγους, δεν έχετε συμφωνήσει με τους νοσηλευτές για προεκλογικούς λόγους, κοροϊδευόμαστε για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της CYTA και τις αποκρατικοποιήσεις για προεκλογικούς λόγους, και παρουσιάζετε την έξοδο από το μνημόνιο ως το μεγάλο σας κυβερνητικό επίτευγμα και πάλι για προεκλογικούς λόγους.

Όταν με το καλό, αποφασίσει ο λαός ποιόν θέλει να τον αντιπροσωπεύει στο κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάϊο, θα έρθει και η ώρα για την ψήφιση του πρώτου μετα-μνημονιακού προϋπολογισμού για το 2017. Θα είναι άξιο απορίας που θα βρεθούν να εξοικονομηθούν 350 εκατομμύρια για να πληρωθεί η πρώτη δόση -το 2018 θα χρειαστούν 650 εκατομμύρια για την δεύτερη δόση-, θα είναι άξιο απορίας πόσες φορές θα ξαναβγούμε στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, θα είναι άξιο απορίας για πόσα χρόνια ακόμα δεν θα εφαρμόζονται πολιτικές που να τροχιοδρομούν την οικονομία προς την βιωσιμότητα και να συντείνουν στην αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τα χρέη μας.

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν θα είναι το τέλος των προβλημάτων μας, εφόσον μετά θα ξεκινήσει ο Γολγοθάς μας, όταν θα πρέπει να γίνονται περικοπές στους προϋπολογισμούς και αυξήσεις στις φορολογίες σε δεδομένα ψηλής ανεργίας και μεγάλου ιδιωτικού χρέους.

Γι’ αυτό καλύτερα σαν πολίτες αυτού του τόπου θα πρέπει «όπου ακούμε πολλά κεράσια να κρατούμε μικρό καλάθι», διότι η ευθύνη εξακολουθεί να βαραίνει τα δικά τους χέρια για τα τρία χρόνια μηδενικής ουσιαστικής αντιμετώπισης του οικονομικού προβλήματος του τόπου.

  • Η Άννα Θεολόγου είναι Οικονομολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: