“Κλειστή” ακόμα η πόρτα του Λευκού Οίκου για τον Ερντογάν: Ζητά έστω και 5λεπτη συνάντηση




Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στη Συρία, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας σ’ όλο τον κόσμο, και οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν τούτοις το βασικό ενδιαφέρον του τελευταίου ήταν να πείσει το συνομιλητή του για την ανάγκη να συναντηθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση έγινε χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και παρά την προσπάθεια των δύο υπουργών, στη διάρκεια των δηλώσεων τους, να δείξουν ότι “όλα είναι καλά και ωραία”, ήταν φανερό σε όσους καλύπταμε το γεγονός ότι οι διαφορές είναι πολλές και σε μερικά θέματα, όπως αυτό που αφορά τους Κούρδους της Συρίας, είναι αξεπέραστες. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τα θέματα της Λιβύης και της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση στο Λευκό Οίκο και με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, με αιχμή τη Συρία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Όμως, και εκεί η βασική έγνοια του κ. Τσαβούσογλου ήταν να πείσει την κ. Ράις για να δεχθεί ο Λευκός Οίκος έστω και μία πεντάλεπτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του κ. Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος εισηγήθηκε να γίνει συνάντηση μόνο με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου “η διπλωματία (μεταξύ ‘Αγκυρας και Ουάσιγκτον) θα συνεχιστεί όταν ο πρόεδρος Ερντογάν επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραστεί σε σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια αργότερα αυτή την εβδομάδα”. Η δήλωση αφήνει ένα παράθυρο για μία γρήγορη συνάντηση ώστε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη φωτογραφία για τον κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι κ. Κέρι και Τσαβούσογλου καλωσόρισαν την πρόοδο στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης του προβλήματος της Κύπρου.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι ο κ. Κέρι απέφυγε να αναφέρει στις τρομοκρατικές οργανώσεις του PKK. Το ίδιο συνέβη και στο ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Όμως, ο Τούρκος υπουργός, στη δική του παρέμβαση, ανέφερε και το PKK, μαζί με το Ισλαμικό Κράτος και την Νούσρα.

Στην γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, αναφέρεται ότι οι κ.κ. Κέρι και Τσαβούσογλου συζήτησαν μία σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα. Τόνισε ότι ο κ. Κέρι εξέφρασε και προσωπικά συλλυπητήρια προς τον ομόλογό του για τους νεκρούς και τραυματίες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και επαναβεβαίωσε την κοινή δέσμευση στην αντιτρομοκρατική συνεργασία των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον κ. Κίρμπι, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις κοινές μας προσπάθειες για υποβάθμιση και κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για διασφάλιση της μεθορίου Τουρκίας – Συρίας και της παρεμπόδισης των δικτύων διευκόλυνσης των τρομοκρατών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς εξασφάλιση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς και την ανάγκη να διατηρηθεί η κατάπαυση των εχθροπραξιών και να επεκταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες κοινότητες.

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο κ. Κέρι και ο Τούρκος ομόλογός του εξέτασαν την κοινή τους πεποίθηση για τη σημασία της πολιτικής ενότητας στη χώρα και την υποστήριξη προς την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, καθώς μεταφέρεται στην Τρίπολη για αρχίσει τη σκληρή της δουλειά της αποκατάστασης της εθνικής σταθερότητας.

Ο κ. Κίρμπι ανέφερε ότι ο κ. Κέρι υπογράμμισε στον κ. Τσαβούσογλου τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη διατήρηση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων του ελεύθερου Τύπου και της δικαστικής διαδικασίας.

Ο Τούρκος υπουργός επισκέφθηκε στο Λευκό Οίκο και την Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Σούζαν Ράις με την οποία συζήτησε την αμερικανο-τουρκική συνεργασία για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «συζήτησαν τους καλύτερους τρόπους για να εργαστούν από κοινού για την υποβάθμιση και καταστροφή του ISIL. H κ. Ράις επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ προς την Τουρκία να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μάστιγα της τρομοκρατίας και για μια ακόμη φορά καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις του ΙSIL προς τη νατοϊκή μας σύμμαχο. Η κ. Ράις καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον τουρκικών στόχων και υπογράμμισε ότι παρόμοιες επιθέσεις πρέπει να τερματιστούν».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η κ. Ράις προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τις παγκόσμιες δημοκρατικές αξίες που κατοχυρώνονται στο τουρκικό σύνταγμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: