Κυρώσεις στους ακραίους της ΕΕ: Η αναφορά του Παυλόπουλου σε δύο γενοκτονίες,




Την επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις για το Προσφυγικό ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17 Μαρτίου.

Ο Πρ. Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ποντίων, ενώ αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε πως «η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαρκούς συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε συγχρόνως την Αγκυρα «να προσαρμοστεί αμέσως στις αρχές της δημοκρατίας και του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα».

Κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε στον Αρμένιο Πρόεδρο Σ. Σαρκισιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών διά του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της αλληλεγγύης και των αρχών του ανθρωπισμού».

Χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «δυστυχώς σε αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις. Τούτο είναι εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης «αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: