Κυπριακό: Στόχος να ξεκολλήσουν οι συζητήσεις από το περιουσιακό και βασικές ελευθερίες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δυο είναι τα μεγάλα θέματα, τα οποία θέλει η ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεκαθαρίσει αμέσως, ει δυνατό κατά την μεθαυριανή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Και τα δυο συνδέονται μεταξύ τους και είναι από εκείνα που έχουν ήδη συζητηθεί και αρχικά η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε διαφορετική στάση.

Πρώτο, στο περιουσιακό πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχεται πως τον πρώτο λόγο τον έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Αυτή ήταν και η αρχική θέση του κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος στη συνέχεια διαφοροποίησε τη στάση του προτάσσοντας «τα δικαιώματα των χρηστών».

Δεύτερο, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά όπως καταγραφεί στις συγκλίσεις η θέση πως γίνεται αποδεκτή η πλήρης εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών. Σημειώνεται πως στην αρχή της νέας φάσης της διαδικασίας των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί, υποστήριζε την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών. Στη συνέχεια επανήλθε διατυπώνοντας την αξίωση πως θα πρέπει να διασφαλισθεί πως στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα είναι πλειοψηφία πληθυσμιακή και ιδιοκτησίας οι Τ/Κ. Αν και αυτό με τις πλειοψηφίες αποφεύγει την τελευταία περίοδο να το επαναλαμβάνει ο κ. Ακιντζί, ωστόσο οι θέσεις που παρουσιάζονται τόσο από τον ίδιο όσο και από τον διαπραγματευτή του, Οζντίλ Ναμί, σε αυτή την προσέγγιση παραπέμπουν.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί, όπως έχει υποδειχθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποδεχθεί περιορισμούς σε ζητήματα που αφορούν βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Εκείνο, το οποίο συζητά η Λευκωσία είναι το θέμα της άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, εκείνοι οι οποίοι θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους και θα βρίσκονται υπό τη διοίκηση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου θα ψηφίζουν ως ετεροδημότες στο ε/κ κρατίδιο. Τούτο, όπως αναφέρει η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα διασφαλίσει πως η διοίκηση θα εκλέγεται από τους Τ/κ και όσους θα έχουν την εσωτερική υπηκοότητα.

Χωρίς να ξεκαθαρίσουν τα δυο αυτά ζητήματα, το περιουσιακό και οι βασικές ελευθερίες, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει. Θα συνεχίσει να είναι κολλημένη σε ατέρμονες και επαναλαμβανόμενες συζητήσεις. Πέραν των κεφαλαίων που δεν έχουν επί της ουσίας συζητηθεί, το εδαφικό και η ασφάλεια, υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που είτε δεν έχουν τεθεί ακόμη είτε συζητήθηκαν και παραμένουν ανοικτά. Όπως για παράδειγμα ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε χθες πως η διαδικασία βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση κατά την οποία «εργαζόμαστε κυρίως εξετάζοντας κάποιες από τις συναντιλήψεις που έχουν σημειωθεί, κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών που έχουν παρέλθει, και προσπαθώντας να τις μετατρέψουμε και να τις καταγράψουμε σε μια ξεκάθαρη γλώσσα».

«Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές συμφωνίες μεταξύ των ηγετών επί των οποίων να μην έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, είπε ο κ. Άιντα.

ΑΙΝΤΑ: «Συμφωνία για  λύση ευρωπαϊκή» – Αναστασιάδης και Ακιντζί ενστερνίζονται αυτή τη σημασία, λέγει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

ΟΙ δύο πλευρές έχουν ενστερνιστεί και έχουν υπογραμμίσει σθεναρά τη σημασία του να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, `Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί( προχθές έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη). Ο κ. Άιντα είπε πως η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί μια πολύ καλή ένδειξη πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και μαζική υποστήριξη από τους θεσμούς της ΕΕ.
Ανέφερε πως η προοπτική μιας πιθανής διευθέτησης στην Κύπρο είναι πολύ-πολύ σημαντική για τις Βρυξέλλες και την Ευρώπη, και πρόσθεσε πως συνεχώς τον ρωτούν από τις Βρυξέλλες τί μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν.

“Υπάρχει σημαντική εμπλοκή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για βοήθεια των μερών να προετοιμαστούν για την ευρωπαϊκή διάσταση της λύσης που αναζητούμε, και θεωρώ πως ένα από τα πολύ σημαντικά επιτεύγματα αυτού του γύρου των συνομιλιών είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενστερνιστεί και έχουν υπογραμμίσει σθεναρά τη σημασία του να υπάρξει αυτή η ευρωπαϊκή λύση. Αυτό είναι καλό και για τις δυο πλευρές, αυτό είναι καλό και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους”, ανέφερε, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλές πτυχές στις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και στο κοινοτικό κεκτημένο που προστατεύουν την ομάδα που δεν είναι πλειοψηφία.

Προσβλέπω στο να δω τον παλιό μου φίλο Πρόεδρο Σουλτς, ο οποίος είναι δεσμευμένος στη στήριξη της διαδικασίας για το Κυπριακό, ανέφερε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα επισκεφθεί την Κύπρο μόνο για να δείξει τη στήριξή του, αλλά και για να ρωτήσει τί μπορεί να μεταφέρει πίσω στις Βρυξέλλες και να βεβαιωθεί για την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης πρακτικής στήριξης από την Ευρώπη.

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε χθες πως οι συνομιλίες προχωρούν όπως πρέπει και πως οι πολιτικές διεργασίες στην ε/κ πλευρά ( σ.σ. εννοεί εκλογές) δεν τις επηρεάζουν κατά ένα αρνητικό τρόπο. Πρόσθεσε πως η αίσθηση του είναι πως και οι δυο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν να συνομιλούν κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας πως «έχουμε μια μακρά ατζέντα θεμάτων να συζητήσουμε όταν συναντηθούμε τη Δευτέρα το πρωί».

«ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΧΡΗΜΑ Η ΛΥΣΗ»: Ο απεσυαλμένος του ΟΗΕ υποστήριξε πως υπάρχει τώρα, μοναδική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό, η οποία θα φέρει χρήματα και επενδύσεις στο νησί. Μιλώντας στο Stelios Philanthropic Foundation στη Λευκωσία, είπε ότι μια ενωμένη Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ευημερία και δυνατότητες για νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στο νησί, ενώ πρόσθεσε ότι η λύση θα αυτοχρηματοδοτηθεί, μέσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν στο νησί μετά την επανένωση της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: