Ισραήλ: Λύση στο ζήτημα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός 1-2 μηνών




Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας θα επιλυθεί μέσα στους επόμενους ένα-δυο μήνες, πριν γίνει πολύ μεγάλη ζημιά.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να δώσει 10ετείς εγγυήσεις στις ενεργειακές εταιρίες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Λεβιάθαν. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάδειξη του Ισραήλ ως περιφερειακού εξαγωγέα φυσικού αερίου.

«Μου προκάλεσε έκπληξη. Πίστεψα ότι ακόμα και το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορούσε να αμελήσει, δεν μπορούσε να αγνοήσει την κατάσταση και τη δυνητική οικονομική ζημιά για το Ισραήλ», δήλωσε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ. «Πολλές αντίστοιχες δραστηριότητες (εκμετάλλευσης κοιτασμάτων) αερίου σε μεγάλο βάθος έχουν ακυρωθεί σε όλο τον κόσμο και προσπαθούμε να σώσουμε τη δική μας».

Χωρίς την δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα επίπεδα φορολογίας και εξαγωγικών δασμών, οι εταιρίες που ελέγχουν το Λεβιάθαν – η Noble Energy που έχει έδρα το Τέξας και η ισραηλινή Delek Group – καθυστερούν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δικαιοδοσία να αναλάβει μια τέτοια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Παράλληλα, της έδωσε περιθώριο εντός έτους για να βρει μια εναλλακτική, διαφορετικά το πλαίσιο το οποίο συμφώνησε με την Noble και την Delek πέρυσι θα ακυρωθεί.

Αναλυτές σε θέματα ενέργειας έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί μια μακρά διαδικασία για να βρεθεί ένα εναλλακτικό πλαίσιο αλλά ο Στάινιτζ ήταν πιο αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι θα πάρει μερικές εβδομάδες ή το πολύ ένα-δύο μήνες», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: