Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη, λέει ο Γιούνκερ, συγκρατημένα αισιόδοξος ο Τουσκ




«Πάγο» στις μεγάλες προσδοκίες της Τουρκίας για άμεση ένταξη στην Ε.Ε. βάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ένωση.

Παρόλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε στην Handelsblatt ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες σε μια δεσμευτική συμφωνία, την οποία προετοιμάσαμε ήδη κατά την τελευταία σύνοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολιτικός.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι με την προτεινόμενη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία η ΕΕ καταπατά τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες: «Κάθε παράνομος μετανάστης θα περνά από ατομική διαδικασία ασύλου, η οποία θα διαρκεί μια εβδομάδα και κατά την οποία θα πρέπει να έχει πάντα το δικαίωμα έφεσης. Μόνον μετά (το πέρας αυτής της διαδικασίας) θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε, παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

«Όσο οι διαπραγματεύσεις εντείνονται, μπαίνουμε σε δύσκολες συζητήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη συμφωνία με την Τουρκία:

1. Να είναι αποδεκτή από όλα τα 28 κράτη-μέλη, ανεξάρτητα με το αν είναι μικρά ή μεγάλα

2. Να είναι σύμφωνη με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και

3. Να συμβάλει στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και να ευθυγραμμίζεται με τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο, Έθνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: