Η λογοκρισία στην Τουρκία: Καθολική υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων




Γράφει ο Ρόμπερτ Ελις*

Στην Τουρκία, η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται πλέον σε ιστορικό χαμηλό χάρη στον Ερντογάν. Ως τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Today’s Zaman», της αγγλόφωνης έκδοσης της «Zaman» που είναι και η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα στην Τουρκία, σοκαρίστηκα όταν η τουρκική κυβέρνηση έθεσε την περασμένη Παρασκευή υπό τον έλεγχό της τον όμιλο Feza Media.

Πέρα από τις εφημερίδες «Zaman» και «Today’s Zaman», στο εν λόγω όμιλο συμπεριλαμβάνεται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan.

Ωστόσο, η κίνηση δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Από το 2002, οπότε το κατ΄ ευφημισμόν καλούμενο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθε στην εξουσία και μετά, έχει σημειωθεί στην Τουρκία οπισθοχώρηση στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Ο Ερντογάν μπορεί να ισχυρίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο ότι «πουθενά στον κόσμο δεν είναι ο Τύπος πιο ελεύθερος από όσο είναι στην Τουρκία», αλλά ο ίδιος έρχεται με τις ενέργειές του να αυτοδιαψευσθεί.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατέταξαν την Τουρκία στη θέση 154 (σε σύνολο 180 χωρών) του παγκόσμιου δείκτη World Press Freedom Index για το 2015. Η κατάσταση συνολικά στη χώρα ως προς την ελευθερία των ΜΜΕ επιδεινώνεται, μέσα από κινήσεις όπως είναι: η λογοκρισία στο Διαδίκτυο, οι απολύσεις αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων, οι μηνύσεις κατά αντιφρονούντων, οι εντολές φίμωσης, αλλά και οι φυσικές-σωματικές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων του Τύπου.

Πριν από τις εκλογές του τελευταίου Νοεμβρίου, ένας όχλος, που φέρεται να είχε διασυνδέσεις με τη νεολαία του AKP, επιτέθηκε στα γραφεία του ομίλου Dogan Media στην Κωνσταντινούπολη, όπου στεγάζεται η ημερήσια «Hurriyet», η αγγλόφωνη «Hurriyet Daily News» και η ημερήσια εφημερίδα Radikal. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αχμέτ Χακάν, αρθρογράφος της «Hurriyet» και τηλεπαρουσιαστής, δέχθηκε επίθεση από τέσσερις άνδρες έξω από το σπίτι του.

Η εισβολή της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία της «Zaman» ακολούθησε το ίδιο μοτίβο με την αστυνομική έφοδο του Οκτωβρίου στα γραφεία του ομίλου Koza Ipek Media που είχε στην ιδιοκτησία του δύο εφημερίδες και δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, τέσσερα Μέσα στα οποία ωστόσο προσφάτως οι διορισμένοι από το δικαστήριο διαχειριστές έβαλαν λουκέτο.

  • Αρθρο στην εφημερίδα «THE INDEPENDENT»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: