“Η Ευρώπη χτυπήθηκε στην καρδιά της”, αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, για επιθέσεις Βρυξελλών




Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες χθες το πρωί, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων και τον τραυματισμό 270, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εισαγγελέας των Βρυξελλών, “χτύπησαν την καρδιά” της Ευρώπης, η οποία πρέπει να αντιδράσει με “αποφασιστική ενότητα”, σχολιάζει σήμερα ο γαλλικός Τύπος εκφράζοντας οδύνη.

“Οι Βρυξέλλες επλήγησαν από την τρομοκρατία”, είναι ο τίτλος της Le Monde, η οποία σημειώνει ότι “το Βέλγιο εισήλθε, την Τρίτη 22 Μαρτίου, σε ένα εφιαλτικό σενάριο”.

“Η Ευρώπη χτυπήθηκε στην καρδιά της”, γράφει η εφημερίδα Le Figaro. “Η Ευρώπη δέχεται επίθεση” γράφει η Les Echos, όπως και πολλοί τίτλοι γαλλικών εφημερίδων.

Οι φωτογραφίες τραυματιών και διασωθέντων των επιθέσεων που έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και τον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ, στην καρδιά της συνοικίας όπου βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καλύπτουν εκτενώς τα πρωτοσέλιδα όλων των γαλλικών εφημερίδων, όπως και των εντύπων παντού στην Ευρώπη.

“Ο τρόμος στην καρδιά των Βρυξελλών” (Liberation), “Ο πόλεμος στην Ευρώπη” (Le Parisien/Aujourd’hui en France).
Ζωντάνεψαν οι μνήμες από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015. “Να που Βρυξέλλες και Παρίσι έγιναν αδέλφια εξ αίματος”, γράφει η περιφερειακή εφημερίδα L’ Alsace.

Αλληλέγγυα, η Liberation φιλοξενεί το κύριο άρθρο της εφημερίδας La Libre Belgique με τον λακωνικό τίτλο “Αντιμετώπιση”.

“Αντίδραση”, είναι επίσης η κυρίαρχη λέξη των γάλλων αρθρογράφων. “Σήμερα, είμαστε όλοι Βρυξελλιώτες”, επιμένει η οικονομική εφημερίδα Les Echos καταγγέλλοντας “επίθεση κατά της Ενωσης”.

“Απέναντι σε έναν εχθρό που επιβάλλεται σε αυτήν, η Ευρώπη πρέπει να υπάρξει ως δύναμη κρούσης και προστασίας”, γράφει η Le Figaro.

“Αυτή η Ευρώπη θα αφεθεί, θα αρνηθεί αυτό που την κρατά μαζί; Είναι η ώρα της συσπείρωσης”, γράφει η Liberation.
“Αντίδραση”, σίγουρα, από την Ευρώπη η οποία όμως πρέπει να μείνει “πιστή στην ανθρωπιστική της παράδοση”, επιμένει η La Croix. “Θύμα της τυφλής βίας, (η Ευρώπη) θα βιαιοπραγήσει κατά του εαυτού της, αν αφεθεί στον πειρασμό της εκδίκησης και του αποδιοπομπαίου τράγου”, εξηγεί η εφημερίδα της Καθολικής Εκκλησίας

Στο ίδιο κλίμα και η κομμουνιστική εφημερίδα L’ Humanite που προειδοποιεί ότι “η απειλή θα έχει διάρκεια” και ότι “ο περιορισμός και η εξάλειψή της δεν θα γίνει με περιστασιακές αντιδράσεις ούτε με εκδικητικές παρορμήσεις”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: