Επικρίνει την Παλαιστινιακή Αρχή ο Μπάιντεν για τη μη καταδίκη τρομοκρατικών επιθέσεων




Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε την παλαιστινιακή διοίκηση για την άρνησή της να καταδικάσει ξεκάθαρα τα περιστατικά αντι-ισραηλινής βίας που λαμβάνουν χώρα.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις ενέργειες αυτές (τις επιθέσεις) και καταδικάζουν αυτούς που δεν τις καταδικάζουν”, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν που έφθασε χθες στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αργότερα σήμερα στη Δυτική Όχθη, δεν κατονόμασε τους παλαιστίνιους ηγέτες, ωστόσο οι δηλώσεις του, υπό το παρόν πλαίσιο, απευθύνονταν σε αυτούς.

Το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη πλήττονται από κύμα αντι-ισραηλινών επιθέσεων- τουλάχιστον έξι από χθες- που προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενός Αμερικανού τουρίστα, του 28χρονου φοιτητή Τέιλορ Φορς και τον τραυματισμό 15 μεταξύ τους ορισμένοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την αστυνομία και τα συνεργεία διάσωσης. Επτά παλαιστίνιοι δράστες των επιθέσεων αυτών σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

“Τα βίαια επεισόδια που είδαμε χθες, η απουσία καταδίκης τους, η ρητορική που ενθαρρύνει τη βία, τα αντίποινα που αυτή προκαλεί, όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Η κατάσταση πρέπει κάπου να σταματήσει όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών. Είναι ίσως δύσκολο να δούμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε, αλλά συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να πάρουν τον δρόμο της ειρήνης”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιφυλάχτηκε να καταδικάσει το κύμα της βίας που συνεχίζεται και δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της “λαϊκής” και “ειρηνικής” αντίστασης. Αποδίδει τα βίαια αυτά επεισόδια στην κατοχή, σε γενικές γραμμές και χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ των επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών και των συχνών συγκρούσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί συνεχώς την Παλαιστινιακή Αρχή για την απουσία καταδίκης από την πλευρά της και για συμμετοχή στην υποκίνηση στο μίσος.

Από την πλευρά του, η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς επαινεί τους δράστες των επιθέσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: