Ένα hot spot όλη η χώρα: 14 νέα κέντρα φιλοξενίας σε λειτουργία, μέχρι την Κυριακή




Από σήμερα Δευτέρα μέχρι την Κυριακή 13 Μαρτίου, η Ελλάδα προσδοκά να υπερβεί ακόμα και τις δυνατότητές της, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα και η ανθρωπιστική κρίση που αυτό φέρνει μαζί του, με τη δημιουργία νέων κατάλληλων δομών με fast-track διαδικασίες.

Έτσι, μετά το νεότερο, επίσημο απολογισμό κατά τον οποίo μετρήθηκαν 33.320 πρόσφυγες και μετανάστες, τα νέα hotspots αποτελούν την ύστατη προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, υπό την πίεση των δηλώσεων από μεριάς άλλων ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο του βαλκανικού διαύλου, αλλά και της αυριανής Συνόδου Κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση, αναφέρει η Ημερησία.

Οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τα κέντρα είναι:

Στα νησιά: Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Μεγίστη, Κως, Λέρος, Φαρμακονήσι, Πάτμος και Κάλυμνος, με δυνατότητα φιλοξενίας 7.500 άτομα.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα: Ειδομένη, Λάρισα, Σχιστό, Ελληνικό, Διάβατα, Χέρσος, Πολύκαστρο Νέας Καβάλας, Πλατεία Βικτωρίας, Λιμάνι Πειραιά, Νέα Καρβάλη, Ελευθερούπολη, Κοζάνη, Πολύκαστρο και Θερμοπύλες, με δυνατότητα φιλοξενίας 16.000-20.000 άτομα.

Επιπλέον, ένα ακόμη hotspot εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μετά τις 15 Μαρτίου στο Λιτόχωρο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις ήδη υπάρχουσες δομές εξυπηρετούνται μόνο οι μισοί από τους συνολικά παραμένοντες στη χώρα.

Στο μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία δόθηκαν χθες το βράδυ στη δημοσιότητα από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας και διαμόρφωσης των νέων δομών, ενώ μέχρι τώρα η αντίδραση στο πρόβλημα από μεριάς ελληνικού κράτους, ήταν ιδιαίτερα αργή, προκαλώντας τα αιχμηρά σχόλια άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία, αναφέρει το Mega.

Σε 33.320 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης .

Από αυτούς 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), την Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 27. 109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη, 3.400 στο Χέρσο, 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό, 2.136 στα Διαβατά, 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο , 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.

Σήμερα εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνον 239 άτομα και έφθασαν στην Λέσβο και Χίο 770 πρόσφυγες και μετανάστες. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν, εξάλλου, να καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Νωρίς το πρωί έφτασαν με το πλοίο “Αριάδνη” από τη Χίο και τη Λέσβο άλλα 571 άτομα, ενώ αναμένονται και 157 από τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό, στον Πειραιά βρίσκονταν χθες περίπου 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Κάποιοι, ωστόσο, από αυτούς επιλέγουν να κατευθυνθούν στην πλατεία Βικτωρίας, όπου συναντούν αστυνομικούς που τους ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί και ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν με πούλμαν σε χώρους φιλοξενίας εντός της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατεία άδειασε την Κυριακή, μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας, που μετέφερε τους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στο Ελληνικό και το Σχιστό.

Μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, o εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, εξήγησε ότι “η λογική είναι να μη διανυκτερεύει κόσμος στην πλατεία Βικτωρίας” και ότι “η μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη δίνει η πλατεία εικόνα καταυλισμού”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία του συντονιστικού για το προσφυγικό, στην ελληνική επικράτεια βρίσκονταν χθες γύρω στις 33.000 πρόσφυγες.

Για τους νέους χώρους προσωρινής φιλοξενίας – κάποιοι από τους οποίους είναι νέοι και κάποιοι άλλοι προεκτάσεις υπαρχόντων- είπε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν δημιουργηθεί 37.400 θέσεις, 7.400 περισσότερες θέσεις συγκριτικά με αυτές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η χώρα.

Όποια κι αν είναι η απόφαση στη σημερινή σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη, δηλώνει, την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τυχόν επιβεβαίωση του κλεισίματος των συνόρων στη σύνοδο ο κ. Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Ακόμη και 300 και 400 και 500 άνθρωποι να περνάνε, τη στιγμή που είναι 10.000 άνθρωποι πρέπει κάποιοι να πάνε σε κάποια κέντρα φιλοξενίας πιο πίσω και να υπάρχει μια πιο φυσιολογική ροή, αν είναι ανοιχτά, με βάση το πώς μπήκανε στην Ελλάδα, πόσοι είναι οι πρόσφυγες και με έναν αύξοντα αριθμό”.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στην Ειδομένη είπε ότι υπάρχει συνεννόηση “με το υπουργείο Υγείας για μια ισχυρή και ηχηρή παρέμβαση”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πια στη χώρα για μεγάλο διάστημα, ανέφερε ως παράδειγμα το Σχιστό:

“Eίναι ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, υπάρχει και χώρος λατρείας και ειδικά εστιατόρια… να περιμένουμε τις αποφάσεις σήμερα και με βάση αυτό θα αναπτύξουμε το σχέδιο… Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε οποιαδήποτε δυσκολία και να αναπτύξουμε και νομοθετικά αλλά και πρακτικά και τον χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας”.

Για τον Πειραιά ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα.

Για τους χώρους φιλοξενίας εξήγησε ότι σκοπός είναι να προχωρήσει πολύ γρήγορα και η Ύπατη Αρμοστεία και η κυβέρνηση στη διαμόρφωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα 16.000 νέων θέσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας μίλησε στον ΣΚΑΙ από το Ταε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας – από την Περιφέρεια Αττικής και την γενική γραμματεία Εμπορίου- και η οποία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη Μακεδονία, καθώς όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μιλήσει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα “για να στηθεί άλλο ένα τέτοιο κέντρο εκεί”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: