Έκθεση φωτογραφίας των Wol και Αϊλίν Κουίνλαν, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης




Ποιες αντιστοιχίες μπορεί να υπάρχουν στις φωτογραφικές εικόνες του Γερμανού ζωγράφου, φωτογράφου, ποιητή Wols ( γεν. Βερολίνο 1913, απεβ. Παρίσι 1951) και της νεαρής Αμερικανίδας εικαστικού Αϊλίν Κουίνλαν (γεν. 1972); Δύο καλλιτεχνών που τους χωρίζει τόσο ο χρόνος και οι διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, όσο και διακριτές φωτογραφικές τεχνικές; Ευκαιρία να διερευνήσουμε τους παραλληλισμούς, που επιχειρεί η έκθεση με τίτλο «Always starts with an encounte», σε μια απρόσμενη συνάντηση του έργου τους από σήμερα και έως τις 8 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Γιατί μπορεί οι δύο καλλιτέχνες να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και μάλλον να καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα, όμως η φωτογραφική φαντασία και των δύο «φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τις αισθησιακές (υλικές) ιδιαιτερότητες του μέσου και συνακόλουθες φαντασιώσεις του πραγματικού/ βιωμένου» σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Έλενα Παπαδοπούλου του Radio Athenes (ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός σύγχρονης τέχνης, που ιδρύθηκε το 2014 και συνεχίζει τη «νομαδική» πορεία του με ενδιαφέρουσες εκθέσεις και όχι μόνον, σε διάφορους χώρους).

«Όλα όσα βλέπουμε είναι οφθαλμαπάτη. Οι άνθρωποι είναι εντελώς τυφλοί- δεν τολμούν να δουν παρά το ολοφάνερο», έγραφε ο Wols («Ποιήματα και αφορισμοί» μετάφραση Ε.Χ. Γονατάς, εκδ. Στιγμή 1982). Ο Wols (ψευδώνυμο του Alfred Otto Wolfgang Schulze) συχνά δούλευε με δανεικές κάμερες και ακόμη συχνότερα δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί τα υλικά για να εκτυπώσει τα αρνητικά του. Χρησιμοποιούσε την κουζίνα του ως αυτοσχέδιο στούντιο και σκοτεινό θάλαμο. Είναι εκεί (στην κουζίνα) που δημιούργησε μερικές από τις πιο σημαντικές εικόνες του: «Πήγαινε για ψώνια, για να μαγειρέψει ισπανικό ή κινέζικο… αλλά πρώτα, όλα φωτογραφιζόντουσαν [ωμά] -το κουνέλι, τα κρεμμύδια», γράφει η σύζυγός του Grety, σε μια επιστολή τού 1966.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: