Εκτακτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Αγκυρα: Η ασφάλεια πρώτο θέμα στην ατζέντα




Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία ξεκινά σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός επίσημος ηγείται διϋπηρεσιακής αντιπροσωπείας, που θα συμμετάσχει στην Τέταρτη Ομάδα Εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής διπλωματίας, μεταφέρει την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για προβλήματα ασφαλείας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία. Επίσης αναμένεται να πιέσει για να ασχοληθεί σοβαρά η τουρκική κυβέρνηση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ στην ατζέντα αναμένεται να είναι και η προβληματική σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, «θα συζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κρίση στη Συρία και την προσπάθεια του Συνασπισμού να νικήσει τον ISIL».

Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των αντιστοίχων υπηρεσιών εξωτερικών, άμυνας και πληροφοριών. Αναφέρει τέλος ότι στην διάρκεια της παρουσίας του στην Αγκυρα ο Αντονι Μπλίνκεν θα έχει συναντήσεις με Τούρκους επίσημους για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: