Η Τουρκία διάλεξε τον δρόμο της βίας: Θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις;




Της Ξένιας Τούρκη

Το έργο μοιάζει να το έχουμε ξαναδεί. Μετά από μια τρομακτική επίθεση, ο ηγέτης της χώρας που δέχτηκε το χτύπημα, διακηρύσσει πως δεν θα ανεχτεί άλλο την κατάσταση και κηρύσσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος ήταν η πρώτος που το εκστόμισε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ο τελευταίος, μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

Κατ’ ακρίβεια, δεν ήταν η μοναδική φορά, που ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το έκανε και τις προηγούμενες φορές, που η χώρα του συγκλονίστηκε κάτω από το βάρος παρόμοιων επιθέσεων. Παρά τις διακηρύξεις, όμως τα σκληρά λόγια, τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν σταμάτησαν. Αντίθετα, ο φόβος φωλιάζει στις ψυχές των Τούρκων πολιτών από τη μια άκρη της χώρας ώς την άλλη.

Η Άγκυρα πιστεύει πως πίσω από την τελευταία επίθεση, όπως και σε όλες τις άλλες, κρύβονται οι Κούρδοι. Έτσι, χωρίς να αργοπορεί εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στρατοπέδων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ στην πόλη Σιρνάκ στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν βομβαρδισμοί κατά Κούρδων μαχητών. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τις επόμενες μέρες οι βομβαρδισμοί θα ενταθούν. Αυτό που δεν είναι καθόλου βέβαιο είναι ότι οι αεροπορικές επιθέσεις ή και ό,τι άλλο στρατιωτικό μέσο χρησιμοποιήσει η Τουρκία εναντίον των Κούρδων, θα έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα στο να καταστεί πιο ασφαλής. Οι Κούρδοι πνέουν μένεα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, θεωρώντας ότι τους καταπατά και ότι δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο να αναπτύξουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκαιό τους, μέχρι τέλους.

Η μόνη περίοδος, που η Τουρκία αισθανόταν ασφαλής, ήταν όταν βρίσκονταν σε ισχύ οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους. Έχοντας να προσδοκούν ότι μπορούν να πετύχουν κάποιες από τις επιδιώξεις τους, όπως για παράδειγμα αναγνώριση της γλώσσας τους, κατέθεσαν τα όπλα. Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων έφερε αναζωπύρωση της βίας. Επομένως, τα πράγματα είναι απλά. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί την ειρήνη, πρέπει να στραφεί προς τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους. Διαφορετικά, ας ετοιμάζεται για το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

[email protected] – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: