Απαραίτητο στοιχείο μιας συμφωνίας η ασφάλεια μέσω Τουρκίας, επιμένει η τουρκική πλευρά




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας είναι επί των δεδομένων που έχουν αλλάξει επί του εδάφους με τη συνεχιζόμενη κατοχή και αυτών που θα διαμορφωθούν μετά από μια συμφωνία. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο εκείνο που δεν θα αλλάξει, όπως υποστηρίζουν, είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Αυτό το οποίο θέλει να ξεκαθαρίσει τις τελευταίες ημέρες η τουρκική πλευρά, Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς, είναι πως ουσιαστικά το σύστημα των εγγυήσεων θα «μετεξελιχθεί» και θα εναρμονιστεί με τα χαρακτηριστικά της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τις παράλληλης λειτουργίας των συνιστώντων κρατιδίων.

Μετά τις γενικές τοποθετήσεις των Τσαβούσογλου και Ακιντζί (ο οποίος σιγά-σιγά γίνεται και πιο ξεκάθαρος), ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζίου, θέλησε να φωτίσει το τοπίο, δίνοντας διευκρινίσεις προς κάθε κατεύθυνση. Θέλησε, παράλληλα, να καθησυχάσει όσους αντιδρούν στα κατεχόμενα και όσους στις ελεύθερες περιοχές παρερμήνευσαν τον κ. Ακιντζί όταν είπε πως η ασφάλεια των Τ/Κ δεν θα είναι απειλεί για τους Ε/Κ.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού, λοιπόν, ανέφερε σε δηλώσεις του πως  στα πλαίσια της συζήτησης του συστήματος των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει επανεξέταση του συστήματος. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν συζητάμε τις τουρκικές εγγυήσεις». Κοντολογίς, εξήγησε, ότι δεν συζητά την κατάργηση των εγγυήσεων. Σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε εγγυήσεις της Τουρκίας» και πως «οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι σημαντικές για εμάς», προχώρησε ένα βήμα ακόμη: «Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά από ότι το 1960», είπε σημείωσε ότι από το περιεχόμενο της ίδιας της λύσης θα αποκτήσει το θέμα της ασφάλειας κάποια νέα στοιχεία.

Για παράδειγμα, είπε, το 1960 δεν υπήρχε χωριστή αστυνομική δύναμη, ούτε χωριστά δικαστήρια. Η διζωνικότητα δεν υπήρχε, είπε και πρόσθεσε πως όλες αυτές «οι νέες ιδέες θα φέρουν νέα στοιχεία ασφάλειας για μας». Κατά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος εγγυήσεων θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη τα νέα αυτά δεδομένα, ανέφερε.  Ο Μπουρτζιού είπε πως παρόλο που για την τουρκοκυπριακή πλευρά, το ζήτημα των εγγυήσεων δεν είναι ένα «ταμπού», τίθεται εκ των πραγμάτων, όπως είπε και το ζήτημα της ανάγκης των Τουρκοκυπρίων για ασφάλεια.

Για αυτό τον λόγο, συνέχισε ο συνεργάτης του κατοχικού ηγέτη, οι Τουρκοκύπριοι επιζητούν τις τουρκικές εγγυήσεις.  Θέλοντας να παρουσιαστεί η τουρκική πλευρά ότι είναι αυτή που «προστατεύει» την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανέφερε πως κάποια θέματα που εγείρονται δημόσια από την ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να τυγχάνουν απαντήσεων. Συγκεκριμένα είπε πως δεν θα παραμένουν σιωπηλοί όταν για παράδειγμα οι Ελληνοκύπριοι αναφέρουν πως η λύση θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ότι χωρίς τη Μόρφου δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Θα απαντούμε, είπε, όταν διατυπώνονται τέτοιες απόψεις.  Ο εξ απορρήτων του  Μουσταφά Ακιντζί κ. Μπουρτζού δηλώνει ότι εφεξής δεν θα πρέπει να αναμένουμε γρήγορες»εξελίξεις, όπως αυτές των προηγούμενων μηνών. Παρέπεμψε δε στις βουλευτικές εκλογές του Μάιου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Έκανε δε λόγο και για μια…ελεγχόμενη αναταραχή στις συνομιλίες.

  • Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί ενόψει και του καθορισμένου ραντεβού του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Παρασκευή.

ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Βασικός στόχος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι οι Τ/Κ να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα με τη δική τους ταυτότητα, δήλωσε η `υπουργός υπεξ` των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ στη Μερσίνη.  Η Εμινέ Τσολάκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί μέρος του `εσωτερικού δικαίου` των κατεχομένων, ωστόσο δεν μπορούν να είναι συμβαλλόμενο μέρος η `ΤΔΒΚ` επειδή κανένα άλλο κράτος πλην της Τουρκίας δεν την αναγνωρίζει.

Η Εμινέ Τσολάκ ανέφερε ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση των γυναικών, επισημαίνοντας ότι στην `βουλή` οι γυναίκες εκπροσωπούνται με 15% ενώ στην `ΤΔΒΚ` με 8%. Όπως είπε δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη τα εμπόδια για να είναι οι γυναίκες πιο ενεργές στην πολιτική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: