Ανάπτυξη 2,7% στην Κύπρο το 4ο τρίμηνο του έτους




Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 υπολογίζεται σε 2.5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 2.7%. Να σημειωθεί ότι ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ήταν 1,6% και της ΕΕ 28 1,8%.

Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφηκε στην Κύπρο μετά το 2008.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 κατά 0,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξη για το 2015 ανήλθε στο 1,6%.

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: “Ξενοδοχεία και Εστιατόρια”, “Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες”, “Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο”, “Μεταποίηση”, “Κατασκευές”, “Μεταφορές” καθώς επίσης και οι “Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί”.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: