“Ξεκάθαρο το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δηλώνει ο Άιντα




Το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού έχει συζητηθεί και είναι ξεκάθαρο στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν το Σάββατο.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει μετεξέλιξη, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, εξέφρασε έκπληξη γιατί το θέμα προκύπτει και πάλι, παραπέμποντας στην κοινή διακήρυξη. «Δεν το βλέπω ως κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο στο τέλος της ημέρας» είπε ο κ. Άιντα.

Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα έκανε ειδική αναφορά στην κοινή παρουσία στις Βρυξέλλες των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, την οποία χαρακτήρισε ιστορική. «Παρουσίασαν όχι τις θέσεις της κάθε πλευράς, αλλά τις από κοινού θέσεις για τις σχέσεις του μελλοντικού κυπριακού κράτους με την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι διαπραγματευτές έλαβαν τη διαβεβαίωση πως η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε τεχνικό, για πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπως χαρακτήρισε τις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και για ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλη τη διευθέτηση.

Αναφερόμενος στο ταμείο της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, ο κ. Αϊντα, δήλωσε ότι μελετάται ο συνδυασμός διαφόρων στοιχείων: Δημόσιες δωρεές από χώρες – δωρητές, επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και σειρά εγγυήσεων και διαφορετικών εργαλείων, τα οποία μαζί μπορούν να δημιουργήσουν την απαραίτητη οικονομική υποδομή.

Ανέφερε, ακόμη, πως στην Κύπρο η συζήτηση για το κόστος λύσης εκτυλίσσεται ωσάν και ο κόσμος θα χάσει χρήματα. «Η πραγματικότητα είναι ότι με βάση οικονομικές μελέτες, με τη λύση θα υπάρξει περισσότερος πλούτος παρά με τη μη λύση» υποστήριξε.

Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: