Τούρκος καναλάρχης: “Έτσι θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας”




Την πρόθεση τούρκου επιχειρηματία να αγοράσει τηλεοπτική άδεια πανελλήνιας εμβέλειας στην Ελλάδα, την οποία γνωστοποίησε ο Βασίλης Λεβέντης, επιβεβαιώνει η τουρκική πλευρά αλλά και κυβερνητικές πηγές.

Ο λόγος για τον 46χρονο Ατσούν Ιλικαλί, παραγωγό, παρουσιαστή και ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού TV8, ο οποίος -όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet- «θέλει να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα».

«Έχουμε 2 εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας. Και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας!», φέρεται να δηλώνει ο επιχειρηματίας στην τουρκική εφημερίδα, , σύμφωνα με το Έθνος.

Από την πλευρά του Μαξίμου, επιβεβαιώνεται η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ατσούν Ιλικαλί, η οποία -όπως αναφέρεται- έγινε στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ατζούν Ιλίτζαλι: Ο Τούρκος που «εξασφάλισε» τηλεοπτική άδεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Τούρκος επιχειρηματίας είχε πει ότι ενδιαφέρεται για συχνότητα και ότι έχει βρει Έλληνες συνεταίρους και ο πρωθυπουργός του απάντησε πως «θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός με απολύτως διαφανείς όρους».

Γεννημένος το 1969 στην Αδριανούπολη, ο Ατζούν Ιλίτζαλι ξεκίνησε από αθλητικός ρεπόρτερ της Μπεσίκτας για να ακολουθήσει μία εντυπωσιακή επιχειρηματική πορεία, φτάνοντας το 2005 να συγκαταλέγεται μεταξύ των επιχειρηματιών που δήλωσαν τα υψηλότερα εισοδήματα στην Τουρκία.

Μεταπηδώντας από το Αθλητικό Τμήμα του καναλιού ShowTV στο ψυχαγωγικό, το 2002 άρχισε να παρουσιάζει τη δική του ψυχαγωγική – ταξιδιωτική εκπομπή η οποία μεταδιδόταν μέχρι το 2006.

Παράλληλα με την εκπομπή, το 2004 ίδρυσε την εταιρεία Acun Medya, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό του Show TV την παραγωγή και παρουσίαση γνωστών παγκοσμίως τηλεοπτικών παιχνιδιών, όπως «Fear Factor«, «Deal», «Τουρκία έχεις ταλέντο» και «Survivor». Μετέφερε επίσης στην τουρκική τηλεόραση την εγχώρια εκδοχή του «Voice» και του «Dancing with the stars». Επίσης, δεν ξέχασε και τις τηλεοπτικές του ρίζες ως αθλητικογράφος, κάνοντας την παραγωγή και παρουσίαση μίας ποδοσφαιρικής εκπομπής.

Το 2013 όποτε πήρε μετεγγραφή στο Star TV, υπογράφοντας έκτοτε πάνω από δέκα τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ την ίδια χρονιά απέκτησε το 70% των μετοχών του TV8 και το 40% του καναλιού τηλεοπτικών πωλήσεων Shop90 (πρώην MNG Shop).
Παράλληλα με την παρουσία του στα τηλεοπτικά πράγματα, ο Ατζούν Ιλίτζαλι εισήλθε και στο χώρο του Internet ασχολούμενος με online κατάστημα ρουχισμού αλλά και σκανδαλοθηρικές ιστοσελίδες.

Είναι κάτοχος μεταξύ άλλων ενός ιδιωτικού αεροσκάφους. Το 2013 μάλιστα εμφανίστηκε ως είδηση στον τουρκικό Τύπου η πώληση του αεροσκάφους του τύπου Cessna CitationXL που είχε επί δύο χρόνια, προκειμένου να αγοράσει ένα μεγαλύτερο 10θέσιο Challenger 300, μοντέλο του 2006. Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, το αεροσκάφος δεν το έχει μόνο για προσωπική χρήση αλλά το βλέπει και ως επένδυση. Μέσω της εταιρείας του Bon Air, το προσφέρει προς ενοικίαση σε επιχειρηματίες.

Το 2005 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο με τους Τούρκους με τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος. Το ίδιο συνέβη και το 2011, με το όνομά του να φιγουράρει στην 62η θέση της σχετικής λίστας.

Έχει κάνει δύο γάμους, τον πρώτο το 1988 που διήρκεσε μέχρι το 1993 και τον δεύτερο το 2003, ο οποίος έφθασε το 2010 ως την δικαστική αίθουσα για διαζύγιο, εξαιτίας εξωσυζυγικής σχέσης του ιδίου. Τα δύο μέρη τελικά συμφιλιώθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν το γάμο τους. Στη δίκη αποκαλύφθηκε ότι η προσωπική του περιουσία την εποχή εκέινη ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις

Το θέμα έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να κλείσει κανάλια για να δώσει την άδεια σε ξένους επιχειρηματίες.

Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ερώτημα «μέσα σε ποιο θεσμικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνομιλεί με ξένους και ιδιαίτερα με Τούρκους υπηκόους όσον αφορά τη χορήγηση αδειών ελληνικών καναλιών;».

Να δώσει εξηγήσεις κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν καθημερινά να έχουμε προβλήματα με τη γείτονα χώρα, η ενημέρωση να τα καλύπτει πολλές φορές την εβδομάδα και εμείς να χαρίσουμε την ενημέρωση τους Τούρκους».

Ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος είχε αναφερθεί στο θέμα από τις 21 Ιανουαρίου, επανήλθε με ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων με την οποία «ζητά να μην ‘τολμήσει’ ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει άδεια στον Τούρκο επιχειρηματία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: