Το PKK δεν ακούει πλέον τον έγκλειστο ιστορικό ηγέτη του Οτσαλάν, ισχυρίζονται οι Τούρκοι




H Άγκυρα επιβεβαίωσε χθες ότι οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) δεν υπακούουν πλέον στις προτροπές του ιστορικού τους ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που παραμένει έγκλειστος από το 1999 κι έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις υπέρ του αφοπλισμού τους.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε ξένους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει χάσει κάθε έλεγχο στον ένοπλο βραχίονα του αυτονομιστικού κινήματός του, που έχει αποσυρθεί στο προπύργιο του Καντίλ στα βουνά του βορείου Ιράκ.

Έπειτα από μία διακοπή των εχθροπραξιών διάρκειας δύο ετών, βίαιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει από το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των μαχητών του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Έως το καλοκαίρι του 2015, οι βουλευτές του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) μπορούσαν να μεταβούν στο νησί Ιμραλί (βορειοδυτικά) όπου ο ιστορικός ηγέτης του PKK εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε μία τουρκική φυλακή. Στις συναντήσεις τους με τον Οτσαλάν εκείνος απηύθυνε εκκλήσεις υπέρ του αφοπλισμού του PKK.

«Την τελευταία φορά που απηύθυνε αυτήν την έκκληση, δεν εισακούστηκε από κανέναν» απάντησε ο Ιμπραήμ Καλίν στο ερώτημα που του τέθηκε για ποιους λόγους οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν πλέον στους βουλευτές του HDP να μεταβούν στο Ιμραλί.

«Ο πρόεδρος (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) πήρε ένα μεγάλο ρίσκο επιτρέποντας στους βουλευτές του HDP να συναντήσουν τον Οτσαλάν» υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος, καθώς η παραχώρηση αυτή είχε προκαλέσει το μένος των Τούρκων εθνικιστών.

«Εμείς το κάναμε προς το συμφέρον της ειρήνης. Εκείνοι πήγαν στο νησί, εμείς ελπίζαμε ότι το PKK θα ακούσει τον Οτσαλάν, δεν τον άκουσαν».

Για τον εκπρόσωπο Τύπου, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει τους δεσμούς μεταξύ του PKK και Κούρδων πολιτοφυλάκων της Συρίας, η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν δεν θέλει να προχωρήσει στον αφοπλισμό των μαχητών της και διαβλέπει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας μία «ευκαιρία».

Σχετικά με το «πάγωμα» της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Καλίν διαβεβαίωσε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου, εφόσον το PKK σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να καταθέσει τα όπλα.

«Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο το PKK συνεχίσει να αντιπροσωπεύει μια απειλή για την εθνική ασφάλεια» υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ- ΜΠΕ, Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: