Τα τρακτέρ στην Αθήνα: (Οι πολιτικοί) είπαν στους αγρότες ο γάιδαρος πετάει…




Του  ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Έλληνες αγρότες. Ετοιμάζουν την κάθοδό τους την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, έχοντας ήδη αποκλείσει όλη την Ελλάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να καταλάβουν και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Είναι θυμωμένοι. Όχι με τον εαυτό τους που ψήφισαν κάποιον ο οποίος τους είπε ότι ο γάιδαρος πετάει, αλλά επειδή δεν τον βλέπουν τώρα να πετάει!

Συμβαίνει χρόνια αυτή η παρά φύσιν κατάστασις. Κι αντί να πάνε σε ψυχοθεραπευτή, κατεβαίνουν στους δρόμους και ψάλλουν «χαίρε ω χαίρε λευτεριά»!

Σκέψη ημέρας: «Οι αμαρτίες του πλήθους συνήθως γεννιώνται από την αφθονία των αναγκαίων για τη ζωή» – Δίδυμος ο τυφλός (3ος αιώνας μ.Χ.)

Τάδε έφη: «Σας εξήγησα ότι η ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η ακύρωση του Μνημονίου. Μη μου λέτε εμένα λοιπόν. Μη μου μιλάτε για μέτρα. Αν ήταν να εφαρμόσουμε εμείς τα μέτρα καλύτερα να τα εφαρμόσει ο Βενιζέλος. Ο Βενιζέλος ξέρει καλύτερα να εφαρμόζει μέτρα από μας. Εμείς δεν είμαστε ικανοί να εφαρμόζουμε μέτρα. Και ψάχνει να βρει ισοδύναμα μέτρα. Είναι σαν να ψάχνουμε να βρούμε ισοδύναμους πόνους. Να μην κόψουμε το μεγάλο δάχτυλο, να κόψουμε το μικρό», τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα τον Απρίλιο του 2012. Τότε που είχε την πολυτέλεια να λέει ό,τι νάναι, και να υπόσχεται τα πάντα. Η φράση του

Άλλο και τούτο: Κίνησαν ουρανό και γη οι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «να τελειώνουμε από την τρόικα», όπως ανακοίνωσε πομπωδώς ο Βαρουφάκης στον Ντάισελμπλουμ και τελικά «τελείωσε» αυτός. Τη μετονόμασαν Brussels Group, απαιτώντας οι συναντήσεις να γίνονται μόνο στη βελγική πρωτεύουσα μεταξύ τεχνικών κλιμακίων, και το φάγαμε κι αυτό, μέχρις ότου ήρθαν οι τραγωδίες του Ιουλίου, δημοψήφισμα, capital controls κ.λπ. Τότε, υπογράψαμε νέο Μνημόνιο, το 3ο, και η τρόικα αναβαθμίστηκε σε τετράδα, ονομασθείσα «κουαρτέτο». Ναι, καθησύχαζαν και τότε οι της κυβέρνησης, αλλά δεν θα επαναληφθούν οι εικόνες να μπαίνουν στα υπουργικά γραφεία, «εμείς έχουμε αξιοπρέπεια». Έτσι, πράγματι οι «γερμανοτσολιάδες» δεν πατάνε το πόδι τους στα υπουργεία, αλλά τρέχουν οι υπουργοί μας να τους συναντήσουν στα δωμάτιά τους στο Χίλτον Αθηνών. Αυτό, μάλιστα! Είναι αξιοπρεπέστατο…

IN MEMORIAM
(Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος 1913-2016)

O ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος που απεβίωσε την Κυριακή, μία μέρα πριν από τα 103α γεννέθλιά του, ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που τα «περιστατικά» του γεμάτου βίου του συνθέτουν και περιγράφουν «ποιος ήταν». Γεννήθηκε στη Σμύρνη σαν χθες, 8 Φεβρουαρίου του 1913. Ήταν 9 χρονών όταν έφυγε για να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Είδε την πόλη του να καίγεται με τα ίδια του τα μάτια.

Είχε ενεργό ανάμιξη στα κοινά, δεν δέχτηκε ποτέ να είναι απομονωμένος στην επιστήμη του, τη φιλοσοφία του δικαίου. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ για να αντισταθεί στους Γερμανούς. Εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο για 3 χρόνια, χωρίς να είναι ο ίδιος κομμουνιστής ή αριστερών πεποιθήσεων. Απλώς, όπως έλεγε, είχε την ηθική υποχρέωση να είναι αλληλέγγυος σε όποιους πολέμησαν τον φασισμό. Το δίτομο έργο του «Η Φιλοσοφία του Δικαίου» (1953-1954), αποκαλύπτει τη βαθιά του πίστη να κατανικηθεί «ο κλειστός ορίζοντας της νομικής επιστήμης, με την προσφυγή στη “φιλοσοφία της πράξεως” (πραξιολογία), ώστε το δίκαιο να θεμελιωθεί στην ηθική που συνέχει τη “γνήσια πολιτική κοινωνία”.

Κραταιός της πολιτικής φιλοσοφίας του Πλάτωνος, ήταν μετριοπαθής και αφανάτιστος. Έζησε χωρίς πλούτο χρημάτων, αλλά με ατέλειωτο πλούτο γνώσεως, εμπειριών και προσφοράς. Κηδεύθηκε στην Αθήνα, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στην προσφυγική μικρασιατική συνοικία της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: