Στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό από τη Μεσογειακή Ομάδα της ΕΕ




Ομόθυμη τοποθέτηση υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, υπήρξε στην τρίτη υπουργική Σύνοδο της Μεσογειακής ομάδας της ΕΕ που συνήλθε σήμερα στην Λεμεσό, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Στην Σύνοδο στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Ιταλίας, Ελλάδας Κύπρου και ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, ασκήθηκε σαφής κριτική σε όλους αυτούς “που αναζητούν ατομικές λύσεις εις βάρος άλλων κρατών μελών”. Υπογραμμίστηκε ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με την αναζήτηση και πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και με τον σεβασμό στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων.

Τη θέση αυτή, πρόσθεσε, επεσήμαναν στην σύνοδο. «Δεν είναι δυνατόν ομόφωνες αποφάσεις από τους εκλεγμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ να ανατρέπονται από δύο-τρία κράτη, τα οποία επικαλούνται αποφάσεις αστυνομικών διευθυντών».

Στην δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πέρα από το προσφυγικό γεννιέται και ένα πρόβλημα δημοκρατίας. «Είναι δυνατόν να μας ζητούν να πειθαρχήσουμε σε γραφειοκρατικές δομές σε ζητήματα για τα οποία πριν λίγες ημέρες ελήφθησαν αποφάσεις από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κοινωνιών των κρατών μελών της ΕΕ; Σαφώς, το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση είναι απλή» κατέληξε.

Α. Βικέτος,ΑΠΕ-ΜΠΕ-WWW.AMNA.GR., Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: