Παραδόθηκε το νέο περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού




To υπερσύγχρονο σκάφος του λιμενικού σώματος με το όνομα «Γαύδος», που ναυπηγήθηκε στα ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας “Damen Shipyards Gorinchem”, παραδόθηκε στο Λιμενικό Σώματος, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Θ. Δρίτσα.

Το συγκεκριμένο σκάφος εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του σώματος το Δεκέμβριο του 2015 για να ενισχύσει την θαλάσσια αστυνόμευση και τις αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων και έχει προχωρήσει έως τώρα στη διάσωση 891 προσφύγων ενώ επρόκειτο να επιστρέψει στην «έδρα» του στη Λέσβο.

Η ναυπήγηση του σκάφους συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5% συμμετοχή ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με εθνικούς πόρους. Το συνολικό κόστος του “Γαύδος” ήταν περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραγγελθεί πριν από περίπου δυο χρόνια και εντάσσονταν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει ο τότε υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το «Γαύδος» είναι ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα (ανάμεσα του και 3 γυναίκες) έχει ολικό μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων.

“Το σκάφος αυτό έρχεται να καταδείξει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής πολιτείας διαχρονικά και την εγρήγορση για την αντιμετώπιση κρίσεων και δύσκολων αναγκών που απαιτούνται με βάση τις εξελίξεις”, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας. Για το θέμα των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός είπε ότι έχει λάβει πρωτοφανής διαστάσεις με δραματικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνέπειες. Πρόσθεσε επίσης ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν μπορεί παρά να ανάγεται σε θέμα πρώτιστης σημασίας για την ελληνική πολιτεία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα προσφυγικά ρεύματα από τη Συρία είπε ότι δεν είναι ένα απλό γεγονός “είναι πράγματι μια τεράστια ανθρώπινη περιπέτεια που δοκιμάζει τους πάντες, πολλαπλά όμως όχι μόνο την αντοχή των κατακτήσεων της ανθρωπότητας αλλά κυρίως της Ευρώπης “. Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος από την πλευρά του είπε ότι η ενσωμάσωση του συγκεκριμένου Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης στον επιχειρησιακό βραχίονα του σώματος αποτελεί ένα μεγάλο εκσυχρονιστικό έργο για την οικογένεια του λιμενικού.

«Για την απόκτηση του σκάφους καταβλήθηκαν επίμονες προσπάθειες είπε ο κ.Αθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι με συν αντίληψη και συστράτευση επιταχύνονται στόχοι και ολοκληρώνονται έργα. Δήλωσε επίσης ότι το όνομα «Γαύδος» και η παρουσία εδώ της δημάρχου της ομώνυμης νήσου αποτυπώνει το στόχο αυτό. Η δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου τόνισε στην ομιλία της ότι οι «Οι κάτοικοι της Γαύδου ευχαριστούν από καρδιάς για την τιμή που τους έγινε, δίνοντας το όνομα του νησιού μας στο νέο πλοίο του λιμενικού σώματος».

Για μένα προσωπικά είναι τιμή να παρίσταμαι ως ανάδοχος του πλοίου, τόνισε η δήμαρχος και υπογράμμισε ότι οι νησιώτες γίνονται αποδέκτες των υπηρεσιών που παρέχουν τα πλοία του λιμενικού σώζοντας ζωές και μεταφέροντας ασθενείς από τα ακριτικά νησιά καθώς δεν υπάρχει άλλως τρόπος διακομιδής σε κάποιο νοσοκομείο.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Βουλευτής Β Αθήνας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι «το λιμενικό σώμα παρέλαβε σήμερα ένα καινούργιο υπερσύγχρονο πλοίο που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ευρωπαϊκή ένωση.» Πρόσθεσε, επίσης, ότι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι επιλογή για την οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι υποχρέωση και χρειάζεται καλός σχεδιασμός οργάνωση προγραμματισμός και αποτελεσματικότητα.

“Δυστυχώς χθες απεκαλύφθη το μέγεθος της ανοργανωσιάς γύρω από τα θέματα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης και βέβαια το μέγεθος της ανοργανωσιάς και της ανικανότητας στην απορρόφηση των κρίσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων” τόνισε ο πρώην υπουργός και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τίθενται στη διάθεσή της προς όφελος του ελληνικού λαού και των συνόρων της ΕΕ.

Πάρης Τσιριγώτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: