Κατρούγκαλος: “Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση-Συνεχίζουμε αύριο”




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ «Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης». Επίσης συμπλήρωσε: «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων προσήλθε η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».

«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας, επεσήμανε: «Δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ: «Η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή «Στον ενικό», ενώ προσέθεσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.

Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι’ αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».

ΕΞΑΛΛΟΥ: Για τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών την οποία προτείνει η κυβέρνηση, μίλησε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον ενικό» ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA: Για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις προϊδεάζουν οι δανειστές, εκτιμώντας ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον 2 μήνες και αυτό με βάση το καλύτερο σενάριο, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση από τους δανειστές θα ανοίξει τον δρόμο για ανάκαμψη.

Παρότι στην εσωτερική επικαιρότητα κυριαρχεί το θέμα του ασφαλιστικού, πηγές των δανειστών τονίζουν ότι η διαβούλευση -που ξεκίνησε χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας- έχει χαρακτήρα δημοσιονομικό, με βασικό ζητούμενο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει “τρύπα” στον προϋπολογισμό του 2016 και ποια νέα μέτρα θα ληφθούν για να καλυφθεί.

Στο “τραπέζι” θα τεθούν και τα νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία 2017- 2018, όπως ρητά προβλέπει το μνημόνιο. Από τη δέσμευση αυτή απορρέει και η πίεση των δανειστών για “ψαλίδι” και στις σημερινές συντάξεις, καθώς και για περικοπές σε επικουρικές και εφάπαξ, καθώς απαγορεύεται πλέον να επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά το νέο φορολογικό, παρότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν είναι στην ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης, οι βασικοί άξονες και οι στόχοι -δηλαδή τα νούμερα- θα πρέπει να τεθούν από τώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει ανώτατος συντελεστής 50%, με δεδομένο ότι προβλέπεται ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα, ενώ υπάρχουν και ρητές προβλέψεις στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν από ενάμισι μήνα για αύξηση φόρου για αγρότες και ενοίκια.

Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης υπάρχει και το θέμα των “κόκκινων” δανείων α’ κατοικίας, για τα οποία προβλέπεται απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds από 16 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με το κουαρτέτο, θα παραταθεί το υφιστάμενο προστατευτικό πλαίσιο.

Με το μισθολόγιο του Δημοσίου να περιλαμβάνεται στη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων, οι δανειστές επιμένουν να δουν ξανά τα στοιχεία και τον πρόσφατο νόμο για να δουν αν πράγματι έχει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

enikos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά, στο τραπέζι, τώρα: Πιέζουν ασφυκτικά οι δανειστές: http://mignatiou.com/2016/02/asfalistiko-ke-dimosionomika-sto-trapezi-tora-piezoun-asfiktika-i-danistes/

http://mignatiou.com/2016/02/axiologisi-me-epikodomitiki-diathesi-to-maximou-eno-o-geroun-dievlepse-diskoles-apofasis/

http://mignatiou.com/2016/02/kivernisi-ochi-monomeris-energies-sto-asfalistiko-proechi-i-axiologisi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: