Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας: Η Άγκυρα απαγορεύει ρωσική πτήση στο έδαφός της




Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, κάτι που δείχνει ότι οι δύο χώρες παραμένουν προσηλωμένες στις θέσεις τους επιμένοντας στην ορθότητά τους. 

Για παραβίαση της συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί» που επιτρέπει την παρακολούθηση από αέρος την περιοχών της Ρωσίας και χωρών του ΝΑΤΟ, κατηγορεί η Μόσχα την Άγκυρα και μέσω του υπουργείου Άμυνας, δηλώνει πως η νέα τουρκική πρόκληση δεν θα περάσει έτσι.

Ρώσοι παρατηρητές επρόκειτο να εκτελέσουν πτήσεις παρατήρησης πάνω από την Τουρκία με αεροσκάφος An-30B. Οι πτήσεις θα ξεκινούσαν την 1η Φεβρουαρίου και θα συνεχίζονταν έως τις 5 του μηνός.

Το ρωσικό αεροσκάφος θα εκτελούσε πτήσεις πάνω από τουρκικά αεροδρόμια που φιλοξενούν νατοϊκά αεροσκάφη (βλ. Ιντσιρλίκ), αλλά και κατά μήκος των συνόρων Συρίας-Τουρκίας. «Ωστόσο μετά την άφιξη στην Τουρκία της ρωσικής αποστολής και την υποβολή των σχεδίων πτήσεων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε την πτήση», δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την τουρκική κίνηση ως προσπάθεια κάλυψης της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας. «Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη την παραβίαση αυτή της συνθήκης από την Τουρκία, χωρίς την πρέπουσα απάντηση», είπε.

http://sputniknews.com/world/20160203/1034165098/turkey-russia-air-violation.html#ixzz3z7nsGzpl

http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-3430250/Turkey-bans-Russian-observation-flight-near-Syria-border.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: