Με 24ωρους και επ΄αόριστον αποκλεισμούς κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις




Παρέλυσαν οι οδικές συγκοινωνίες στη βόρεια Ελλάδα από τα μπλόκα των αγροτών σε δρόμους και τελωνεία, όπου προχωρούν σε 24ωρους και επ’ αόριστον αποκλεισμούς, με αιχμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που οδηγεί σε μετωπική σύγκρουση αγρότες και κυβέρνηση.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα έφτασαν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Μακεδονία και μοίρασαν ελαιόλαδο και ελιές στους ταξιδιώτες. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση, με την οποία θέλουν να δείξουν ότι εάν περάσουν τα μέτρα που προβλέπονται στην κυβερνητική πρόταση θα αδυνατούν να καλλιεργήσουν βασικά προϊόντα. Από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εισόδου και της εξόδου του αεροδρομίου, αφήνοντας ανοικτούς μόνο τους παράδρομους, αναφέρει το Έθνος.

Στη βόρεια Ελλάδα οι αγρότες έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα με τα μπλόκα και τους αποκλεισμούς. Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών είναι κλειστή στα διόδια των Μαλγάρων, η Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας, ενώ κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός και οι παρακάμψεις της από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο, δηλαδή στα Κερδύλλια, στη Χρυσούπολη Καβάλας, στην παλιά εθνική στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Εάν κάποιος ταξιδιώτης θέλει να μεταβεί από τη Θεσσαλονίκη στον Έβρο ή το αντίστροφο είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί τόσο η Εγνατία Οδός όσο και η παλιά εθνική οδός θα είναι αποκλεισμένες έως και αύριο, στις 12 το μεσημέρι.

Μπλακ άουτ και στα τελωνεία, όπου σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα και φορτηγά τόσο στα ελληνικά εδάφη όσο και στα εδάφη της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, το τελωνείο Προμαχώνα είναι κλειστό επ’ αόριστον για τα φορτηγά, το τελωνείο των Κήπων έκλεισε το μεσημέρι και επ’ αόριστον, κλειστό για 24ώρες θα είναι το τελωνείο της Εξοχής για τα φορτηγά, ενώ οι αγρότες έχουν αποφασίσει σε 12ωρους αποκλεισμούς στα τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης.

Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ από τα αγροτικά μπλόκα

Την ίδια ώρα, οι αγρότες στα Τέμπη έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, αποκλείοντας για πρώτη φορά από τις 12 το μεσημέρι και για 24 ώρες στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, ενώ θα κλείσουν και τους δρόμους εκτροπής για λίγες ώρες. Από τις 4 το μεσημέρι θα κλείσει επίσης ο δρόμος Λάρισας-Κοζάνης και από τις 6.30 το απόγευμα ο δρόμος Λάρισας-Αγιάς.
Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ από τα αγροτικά μπλόκα.

Εκπρόσωποι από τα μπλόκα της βόρειας Ελλάδας αναμένεται να συμμετέχουν στη σύσκεψη και το πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Νίκαια, αύριο, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ από τα αγροτικά μπλόκα

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες στα Τέμπη εμφανίζονται πρόθυμοι να παραστούν στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής που θα συνεδριάσει την Τρίτη με θέμα το αγροτικό και πρόκειται να αποφασίσουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν.

Στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο από τις 08:00 έως τις 17:00, ωστόσο, θα μείνουν ανοιχτοί οι παράδρομοι. Κλειστοί αναμένεται να μείνουν ο δρόμος και οι παράδρομοι στο μπλόκο του Ισθμού, από τις 10:00 και για 24 ώρες, ενώ στο μπλόκο του Αιγίου ο δρόμος κλείνει κάθε βράδυ από τις 18:00 έως τις 22:00 και τις ίδιες ώρες και στην Πατρών – Πύργου.

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι οδηγοί που σκοπεύουν να κινηθούν προς την Ήπειρο, όπου ήδη είναι κλειστός ο δρόμος Ρίου – Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του Κεφαλόβρυσου και θα παραμείνει κλειστός έως τις 12:00 το μεσημέρι.

Και μέσα στην νύχτα αιφνιδιάζουν με επ ‘ αόριστον αποκλεισμούς

Ακόμα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχωρούν σε αιφνιδιαστικές κινήσεις οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με.. αρνητικά για τους οδηγούς αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στις 11 το βράδυ άνοιξε το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ την ίδια ώρα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο αποφάσισαν να «φρενάρουν» και τη διέλευση των ΙΧ οχημάτων και των τουριστικών λεωφορείων «επ αόριστον», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, επικεφαλής της συντονιστικής, Στέργιος Λίτος.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου, οι συμεμτέχοντες στο συγκεκριμένο μπλόκο δεν επιτρέπουν τη διέλευση των οδηγών νταλίκας και φορτηγών, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ουρά άνω των 20 χλμ. Αντιπροσωπεία του συγκεκριμένου μπλόκου θα συμμετέχει στη συνάντηση της Νίκαιας την Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά το τελωνείο Εξοχής, σύμφωνα με τον συντονιστή, Θοδωρή Ιφόγου, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 11 το πρωί το αργότερο, οπότε και θα κλείσει και πάλι για ένα 24ωρο».

Έλενα Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: