Μάχη με εκκρεμότητες στην Κύπρο: Αναζητούν προσεγγίσεις στις διαφορές που ενέκυψαν




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύο στοιχεία, μεταξύ πολλών άλλων, μπορούν να αναδειχθούν μέσα από το πολυσυζητημένο έγγραφο που ενεχείρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Υπάρχει μέσα από την καταγραφή των εκκρεμούντων θεμάτων η υπόδειξη του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Γραμματέα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Νταβός, στην παρουσία και του Μουσταφά Ακιντζί, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέτοντας μια σειρά από ζητήματα που αφορούν κάποιες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν την πρώτη ημέρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην άμεση επιστροφή της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, στην επιστροφή της νεκρής ζώνης, στην επιστροφή των μη κατοικήσιμων περιοχών και αποχώρηση των στρατευμάτων. Για να μπορούν να εφαρμοστούν «από την πρώτη μέρα θα χρειαστεί προσεκτική δουλειά, η οποία θα διαρκέσει μήνες».

Ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι και να παρουσιάσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο στον λαό, χωρίς ελλείψεις, κενά, ασάφειες, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή». Διαφορετικά, επισήμανε, ρισκάρουμε την πιθανότητα να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα που θα διενεργήσουμε. Παράλληλα με τα πιο πάνω στο καταληκτικό του σχόλιο/αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως θα εργαστεί με τον Μουσταφά Ακιντζί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα «να πετύχουμε συμφωνία και εντός του 2016». Είναι σαφές πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση για να υπάρξει αποτέλεσμα. Κυρίως αυτό αναμένεται να γίνει πιο έντονο μετά τις βουλευτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Ωστόσο, είναι πρόδηλο πως πρέπει να διανύσουν οι διαπραγματεύσεις αρκετό δρόμο μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.

Στο μεταξύ, οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με τις ομάδες του, είχαν τη Δευτέρα συνάντηση ενώ θα τα πουν και σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δυο ομάδες προχθές το απόγευμα συζήτησαν κατά το πλείστον το περιουσιακό ενώ σήμερα θα προετοιμάσουν τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά είναι τοποθετημένη την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αυτή την περίοδο οι δύο διαπραγματευτές μελετούν εκ νέου τα έγγραφα τους σε όλα τα θέματα με στόχο να εξετάσουν τρόπους να προσεγγίσει η μια πλευρά τις θέσεις της άλλης. Αυτό, επί του παρόντος φαντάζει δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι ακατόρθωτο. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι δύο διαπραγματευτές αύριο θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για επαφές με συνεργάτες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να το πράξουν, δηλώνει ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στην εφημερίδα Novosti του Βελιγραδίου, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι «πρωταρχικός στόχος της Σερβίας είναι να μην αλλάξουν στάση στο ζήτημα του Κοσόβου η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κύπρος».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί βέβαιο ότι η Κύπρος, η Ισπανία και η Σλοβακία δεν θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ για την Ελλάδα και τη Ρουμανία εκτιμάται ότι είναι «ευάλωτες».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ TWITTER

ΕΝΑ λιγότερο άμεσο πλην γρηγορότερο μέσω βρήκαν οι πολιτικοί για να επικοινωνούν και μεταξύ τους. Το twitter μπορεί να τους φέρει κοντά. Είτε μέσα από ανοικτά μηνύματα είτε και απευθείας, μακριά από δημόσια θέα.

Μήνυμα μέσω twitter απηύθυνε χθες ο Άντρος Κυπριανού στον Νικόλα Παπαδόπουλο με αντικείμενο το Κυπριακό.  Ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ διεμήνυσε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού δεν περισσεύει κανένας, αρκεί, όπως σημειώνει, όλοι να έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τον ίδιο στόχο.

Μονολεκτική υπήρξε η απάντηση του Ν. Παπαδόπουλου: Συμφωνώ.

ΑΓΚΥΡΑ: Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το 2016 – Αισιόδοξες εκτιμήσεις για το Κυπριακό

ΟΛΑ τα δεδομένα συμπίπτουν για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό σύντομα, εκτιμούν αναλυτές στην Τουρκία. Ενδιαφέρον έχει  άρθρο του Yasar Yakis στη τουρκική εφημερίδα Zaman για την πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο.

Στο κείμενο γίνεται αρχικά λόγος για την πεποίθηση και τις δηλώσεις όσων παρακολουθούν στενά το Κυπριακό, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου  και ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε., Βολκάν Μποζκίρ ότι το 2016 θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις ως προς την επίλυση του.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, η παρουσία του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος στο παρελθόν υποστήριξε τη λύση (στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν), αξιολογείται από τον αρθρογράφο ως σημαντικός παράγοντας για την επίλυση. Πλην όμως, σχολιάζεται ότι η Εκκλησία στην Κύπρο, η οποία είναι «ενάντια στη λύση», παραμένει ίδια καθώς και ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ακόμη είναι μειοψηφία και συνεχώς μειώνεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που επιθυμούν να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους».

Ακολούθως, στο άρθρο υπενθυμίζονται τα κεφάλαια για την επίλυση του Κυπριακού και ειδική μνεία γίνεται στο ζήτημα των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τουρκικού στρατού από το νησί, ενώ σχολιάζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να δει τι στάση θα κρατήσει, ως μια εκ των τριών εγγυητριών χωρών, εάν οι δυο πλευρές στο νησί καταλήξουν σε σύγκλιση απόψεων ως προς τα εν λόγω δυο ζητήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: