Κινητικότητα στα ενεργειακά: Επεξεργασία αποφάσεων της τριμερούς με το Ισραήλ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με βάρος στα ενεργειακά συνεχίζονται οι διεργασίες σε επίπεδο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, στη βάση και των αποφάσεων της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, υπάρχει ανοικτό κανάλι για να προχωρήσουν τα σενάρια που εξετάστηκαν από τους τρεις αρχηγούς ως προς την μεταφορά του φυσικού αερίου. Πρώτο σενάριο παραμένει η μελέτη για μεταφορά του αερίου μέσω Ελλάδος στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ το επικρατέστερο είναι αυτό προς την Αίγυπτο, χωρίς να έχει αποκλειστεί και η δημιουργία τερματικού στην Κύπρο.

Οι τρεις κυβερνήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών προχωρά με τη σύσταση επιτροπής στην επεξεργασία και προώθηση των αποφάσεων. Σημειώνεται συναφώς πως στο θέμα της Ενέργειας και τις εξελίξεις που αναμένονται την περίοδο αυτή, ο Πρόεδρος ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο έχει προαναγγείλει αποφάσεις. Δεν εξήγησε, ωστόσο, το περιεχόμενο των αποφάσεων αυτών καθώς προφανώς θα το πράξει αργότερα όταν θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο.

Την ίδια ώρα, αρχίζει η προσέγγιση με την Ιορδανία με στόχο να διαμορφωθεί μια νέα τριμερή. Οι πρώτες επαφές έχουν πραγματοποιηθεί και όπως πληροφορούμαστε, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέκος Ζήνων αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου να επισκεφθεί το Αμμάν. Ήδη, ο κ. Ζήνων συζήτησε τα θέματα της συνεργασίας με την Ιορδανία με τον Έλληνα ομόλογό του, πρέσβη Παρασκευόπουλο, πρόσφατα στην Αθήνα. Όπως συναφώς έγραψε ο «Φ», πέραν από τις κινήσεις που πραγματοποιούνται με την Ιορδανία, υπάρχει πρόθεση, από Αθήνα και Λευκωσία,  να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας  και πέραν της Ανατολικής Μεσογείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως μια ήδη χώρα της Ε.Ε., μεσογειακή, θέλει να ενταχθεί στις συνεργασίες που διαμορφώνονται στην περιοχή μας. Περαιτέρω, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεννόηση με βαλκανικές χώρες για επέκταση των συνεργασιών. Γίνεται ειδική αναφορά στην Βουλγαρία, αλλά φαίνεται πως υπάρχει και ενδιαφέρον και από άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, ενώ επισήμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την τουρκική πλευρά στην τριμερή Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία κάποιες φωνές καταγράφονται από την πλευρά των αναλυτών.  Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Κίπρις», η καθηγήτριας διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών στο τμήμα του πολυτεχνείου που βρίσκεται στα κατεχόμενα, Χαϊριγιέ Οζγκιούρ υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την εμπλοκή και της Τουρκίας.

Συντονιστική επιτροπή με την Αίγυπτο

To υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για τη δημιουργία κοινής επιτροπής συνεργασίας στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας  Κύπρου-Ελλάδος και Αιγύπτου. Στην πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι σκοπός της συγκρότησης της επιτροπής είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας, όπως αποφασίστηκε στην 3η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα. Το συντονισμό θα αναλάβουν τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, η διαρκής Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας έχει ως κύριο στόχο να διαμορφώσει, να αναπτύξει και να προωθήσει πρακτικά μέτρα τριμερούς ενδιαφέροντος. Το ΥΠΕΞ, ως συντονιστής θα προβαίνει σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάλογα με τη θεματική ενότητα που θα συζητείται και θα προωθείται προς υλοποίηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: