Χάος στον Πειραιά: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες στο λιμάνι, ένταση στην Ειδομένη




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ Προς το παρόν περίπου 5.000 άνθρωποι μένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νέχια Μιλιάν, μελος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

«Εδώ και μια βδομάδα άλλαξε το σκηνικό και ο τρόπος διαχείρισης», αναφέρει η κ. Μιλιάν, «καθώς οι άνθρωποι δεν έρχονται και φεύγουν αλλά μένουν, οπότε χρειάζεται καλύτερη οργάνωση. Θα βγει σύντομα ανακοίνωση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει να επικοινωνεί μαζί μας πρώτα και να ενσωματώνεται σ’ αυτό το πρόγραμμα”.

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Η ομάδα έχει νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

«Ζητούμενο είναι», θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι, «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

«Εξ αντικειμένου, η επιβάρυνση που φέρνει στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία η διαχείριση του προσφυγικού, αναπόφευκτα, συνδέεται με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν θέλει η Ευρώπη, λοιπόν, να έχει μια παραγωγική και αποτελεσματική στάση στο προσφυγικό, αλλά και στα ζητήματα της συνοχής της Ευρώπης σε ό,τι αφορά -τουλάχιστον- στην ελληνική υπόθεση, πρέπει και στα δύο να επισπεύσει τις διαδικασίες για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων», δήλωσε, σχετικά, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Αθήνα 984, ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε πως πρέπει «στο μεν προσφυγικό, να αναλάβει όλη η Ευρώπη τη διαχείριση του με ένα ενιαίο, ορθολογικό και ισοκαταναμεμημένο τρόπο», ενώ όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, «να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία της αξιολόγησης και να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια για να “αναπνεύσει” η ελληνική οικονομία». «Αλλά ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης “να σου δώσω αυτό στο προσφυγικό, για να μου δώσεις εκείνο στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης και δανειακής σύμβασης” δεν θα ήταν σωστό. Το καθένα έχει την αυτοτέλεια του» υπογράμμισε.

Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι ήδη, το προσφυγικό ρεύμα είναι τεράστιο και προσέθεσε: «Ελπίζω ότι γρήγορα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί ξανά. Βρισκόμαστε στο πιο ψηλό σημείο αντοχής. Οι σημερινές αφίξεις στον Πειραιά μαζί με τους παραμένοντες από τις προηγούμενες ημέρες, ξεπερνούν τις 4.000 περίπου… Το λιμάνι λειτουργεί. Δεν εμποδίζεται η εμπορική και ακτοπλοϊκή λειτουργία του».

Ανέφερε ακόμη πως «το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο για λίγες ώρες, για μια – δυο ημέρες, διότι το λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να μεταβληθεί σε μόνιμη δομή, έστω προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών. Είναι χώρος transit, πέρασμα και μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει. Φροντίζοντας αυτούς τους ανθρώπους, παρέχοντας τους όλες τις δυνατές παροχές φιλοξενίας μέχρις ότου φύγουν. Δεν μπορούν να μένουν εδώ. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι χώρος που μπορεί να οργανωθεί μια μόνιμη δομή».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει σχεδιασμός για το πού θα πάνε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας οι πρόσφυγες απάντησε: «Ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται κάποιες επιλογές και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική και είναι σε εξέλιξη. Σήμερα, αύριο θα υπάρξουν άλλες λύσεις, οι οποίες είναι δρομολογημένες από τις προηγούμενες ημέρες, απλά απαιτούνται συνεννοήσεις, τεχνικές παρεμβάσεις για την οργάνωση των χώρων αυτών…».

Στο μεταξύ…

καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ πραγματοποιούν, αυτή την ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες, οι οποίοι προηγουμένως, σε κλίμα έντασης, είχαν ρίξει τη συρματένια περίφραξη των γραμμών.

Αυτή την ώρα, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Νωρίτερα, από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης και τα δακρυγόνα που πέταξαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ “απαντώντας” στον πετροπόλεμο των προσφύγων, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα

Η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή, ενώ από τα πενήντα άτομα που επρόκειτο να περάσουν στην ΠΓΔΜ, όταν άνοιξε νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη, τελικά πέρασαν μόνο δέκα, λόγω της έντασης που οδήγησε στο κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης.

Προηγουμένως ένταση επικράτησε στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να ζητά τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα “απάντησαν” οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ στον πετροπόλεμο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.

Μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβαν νωρίτερα τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς το μεταλλικό φράχτη πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση.

Τα πνεύματα “άναψαν” και στον πετροπόλεμο των προσφύγων οι αστυνομικοί της γείτονος “απάντησαν” με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, καταφέροντας μ’ αυτόν τον τρόπο να τους απομακρύνουν από τον φράχτη.

Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

Πρόσφυγες ξαπλώνουν στην σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. ΑΠ-ΜΠΕ, Σ. Παπαδοπούλου.
Πρόσφυγες ξαπλώνουν στην σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. ΑΠ-ΜΠΕ, Σ. Παπαδοπούλου.

Σχεδόν 7.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει με κάθε μέσο στην Ειδομένη- άλλοι με τα λεωφορεία, άλλοι με ταξί από τη Θεσσαλονίκη ή κάποιο ενδιάμεσο σημείο καθ’ οδόν, άλλοι με τα …πόδια από το βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ από τον καταυλισμό. Περπατούν φορτωμένοι με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, χωρίς να τους απασχολούν οι καιρικές συνθήκες ή τα αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα από πλάι τους, κατευθυνόμενα προς το τελωνείο των Ευζώνων. Μόνο τα μικρά παιδιά, αποκαμωμένα από το μακρύ ταξίδι απλώνουν δειλά το χεράκι τους, κάνοντας ωτοστόπ…

Την ίδια ώρα, στους δρόμους της Ειδομένης, του μικρού χωριού των μόλις 100 κατοίκων που έμελλε να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας εν μέσω της προσφυγικής “καταιγίδας”, πλάι στους πρόσφυγες που επισκέπτονται τακτικά το μπακάλικο για να προμηθευτούν είδη πρώτης περπατούν και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή· εδώ που, όπως όλα δείχνουν, γράφεται ένα κομμάτι της (προσφυγικής) Ιστορίας.

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε και σήμερα την Ειδομένη … “κλειδωμένη”, όπως εύστοχα έγραψε στον “τοίχο” του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας από τους εθελοντές που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων. Από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη παραμένει ερμητικά κλειστό, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ ως τις 4 τα ξημερώματα, πέρασαν στην ΠΓΔΜ μόλις 300 άτομα από το Ιράκ και τη Συρία. Ενώ ο βαθύς αναστεναγμός των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό πασχίζει να φτάσει ως τα αυτιά των Ευρωπαίων ηγετών…

Επαναπροώθηση στην Τουρκία

Αρχίζει αύριο και την Τρίτη από την ελληνική αστυνομία η επιχείρηση επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Mega, συνολικά 308 παράτυποι μετανάστες που κρατούνται στα κέντρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σε Κόρινθο και Ταύρο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου και θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές. Κατ’ αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθούν τα συγκεκριμένα κέντρα ενώ ξεκινούν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex.

Μάλιστα, οι επιτελείς ανέφεραν ότι ελπίζουν αυτή τη φορά η Τουρκία να μην κάνει πίσω και να συνεχίσει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο. Την ίδια ώρα, το μέτρο της κράτησης και της διοικητικής απέλασης θα επιβάλλεται και στους παράτυπους μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

ΠΗΓΗ: Μ. Κιάου, Σ. Παπαπαδοπούλου, Σ. Μπαλάσκασς, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega, Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λέσβος

http://mignatiou.com/2016/02/chathike-i-anthropia-stin-platia-viktorias-athlii-psonizoun-prosfiges-gia-10-evro/

http://mignatiou.com/2016/02/plimmirise-o-pireas-apo-prosfiges-tragikes-i-sinthikes/

http://mignatiou.com/2016/02/prosfiges-apeklisan-tin-sidirodromiki-grammi-stin-idomeni-klista-ta-sinora/

http://mignatiou.com/2016/02/mouzalas-50-70-000-prosfiges-tha-egklovistoun-stin-ellada-ton-epomeno-mina/

http://mignatiou.com/2016/02/pano-apo-3-000-prosfiges-se-lesvo-ke-chio-pros-anachorisi-gia-pirea-kavala/

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: