Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τον εμπρησμό τεμένους στο χωριό Δένεια




Με έντονο τρόπο η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε τον εμπρησμό του τεμένους στο χωριό Δένεια, της επαρχίας Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες, από όπου και αν προέρχονται και σε όποιες σκοπιμότητες αποσκοπούν, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αρχηγό της Αστυνομίας για την ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς επίσης προς τον υπουργό Εσωτερικών για άμεση επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Τον εμπρησμό καταδίκασε με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται για μαχαιριά κατά της Κύπρου και των προσπαθειών για επανένωση του νησιού».

Μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 στο χωριό κατοικούσαν 194 Ελληνοκύπριοι και 128 Τουρκοκύπριοι. Σήμερα διαμένουν 530 Ελληνοκύπριοι.

Πριν από ενάμισι χρόνο ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του τεμένους, κατά την διάρκεια της οποίας τρεις νεαροί είχαν προκαλέσει υλικές ζημιές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει την πράξη κακόβουλης ζημιάς σε Τέμενος στην κοινότητα της Δένειας.

Τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές, απ’ όπου και εάν προέρχονται, δεν τιμούν ούτε την κοινωνία ούτε και τον πολιτισμό.

Το συγκεκριμένο τέμενος αναστηλώθηκε μετά από δυο χρόνια εργασιών συντήρησης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014. Τα έργα συντήρησης πραγματοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) σε συνεργασία με το UNDP-PFF (Participation for Future) και με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την άμεση κινητοποίηση των Διωκτικών Αρχών για εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου Λευκωσία, Cyprus

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: