Η Κίνα στρατιωτικοποιεί τη Νότια Σινική Θάλασσα, καταγγέλλουν οι ΗΠΑ




Σε προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στην ανατολική Ασία αποδίδει ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος την έντονη κινητικότητα του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα όπου καθώς φαίνεται αναπτύσσει πυραύλους, ραντάρ και αεροσκάφη.

Όπως είπε ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, το Πεκίνο “στρατιωτικοποιεί ξεκάθαρα” τη Νότια Σινική Θάλασσα. “Θα έπρεπε να πιστεύεις ότι η Γη είναι επίπεδη για να νομίζεις κάτι άλλο”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Mega.

Αναμένεται συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας άφησαν να καταστεί σαφές ότι, παρά τις διαφωνίες τους σχετικά με τη Νότια Σινική Θάλασσα, βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη λήψη μέτρων σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των πρόσφατων πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η χώρα του συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες για τις κινήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα με “σοβαρό ενδιαφέρον”.

Επανέλαβε ότι το Τόκιο ανησυχεί για τις κινήσεις της Κίνας και θα συνεργαστεί με τις ενδιαφερόμενες χώρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: